search icon

Οικονομία

Εφοριακοί με scanner στο δρόμο θα «παγιδεύουν» παράνομους οδηγούς

Στόχος να εντοπιστούν οχήματα που κυκλοφορούν ενώ είναι σε ακινησία, ανασφάλιστα Ι.Χ οδηγοί που χρωστούν τέλη κυκλοφορίας κλπ - Πρόστιμα με δεκαχίλιαρα και αφαίρεση διπλώματος

Με ειδικό λογισμικό στα ειδικά Tablet οι εφοριακοί θα μπορούν να «σκανάρουν» τις πινακίδες των Ι.Χ για να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και αν κάποιο όχημα θα έπρεπε, κανονικά, να βρίσκεται σε ακινησία.

Το λογισμό, θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, θα είναι φορτωμένο στα scanner των εφοριακών και οι πρώτες «κρούσεις» θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όταν εντοπίζονται οχήματα δηλωμένα σε ακινησία θα «πέφτουν» πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Τα ηλεκτρονικά «μπλόκα» θα στηθούν σε σημεία- κλειδιά όπου καταγράφεται η διέλευση χιλιάδων οχημάτων σε καθημερινή βάση. Ο έλεγχος θα διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων , με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή από Αττική Οδό και εθνικό δίκτυο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν έτσι να εντοπίζουν μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, βρίσκονται να κυκλοφορούν ή να έχουν κυκλοφορήσει. τα πρόστιμα θα κόβονται και θα στέλνονται ψηφιακά με email και μέσω Taxis.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται, πέραν των Τελών Κυκλοφορίας και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, όμως, αφενός το πρόστιμο τριπλασιάζεται, αφετέρου αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Τα οχήματα σε ακινησία- περίπου 100.000 κάθε χρόνο- είναι μόνο η αρχή, καθώς το ψηφιακό σκανάρισμα θα αποκαλύπτει και άλλες παραβάσεις, όπως η κυκλοφορία ανασφάλιστων και η κυκλοφορία αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ. Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις θα ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους θα βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί. Πρακτικά δηλαδή θα καταβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας… διπλά!

Πέραν από την εφαρμογή στα κινητά, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ εντάσσεται επίσης σύστημα παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μπάρες, υποδομές κ.λπ.) και αυτόματη αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσυκλετών κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένο σημείο ελέγχου. Αυτά θα εγκατασταθούν σε περίπου 30 συνοριακά σημεία και λιμένες.

Διαβάστε ακόμη 

Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027

Κοντράρει τα ύψη των κτιρίων και ο δήμος της Αθήνας

Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version