search icon

Οικονομία

Εφορία: Ψάχνει αδήλωτα εισοδήματα 5 χρόνια πίσω και στέλνει πρόστιμα με email

Τι είναι ο φόρος κατ' εκτίμηση - Ποιους αφορά - Η δυνατότητα προσφυγής

Πάνω από 15.000 e-mail με φόρο κατ΄εκτίμηση για υποθέσεις έως και 5 χρόνια πίσω ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, σε φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα και σε άλλους που δεν και έχουν υποβάλει καν δηλώσεις! Πρόκειται για τη μέθοδο «φόρος κατ΄ εκτίμηση» για αδήλωτα εισοδήματα που προκύπτουν με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική Αρχή.

Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά έχουν σημαντική δραστηριότητα.

Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2017, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

Στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Πρόστιμο με email και δυνατότητα προσφυγής

Το «ραβασάκι» με τον έξτρα φόρο κοινοποιείται στον φορολογούμενο, ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE, ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου.

Επιπρόσθετα, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική κρίση: Κίνδυνος να καταστεί hotspot ερημοποίησης ο ευρωπαϊκός Νότος

1 εκατ. ευρώ για ένα post; Οι influencers με τις τοπ αμοιβές και η αμφισβητούμενη επιρροή τους

Reuters: Το «φιλικό» Threads της Meta συγκρούεται με ένα μη φιλικό διαδίκτυο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version