«Προσγείωση» στις αυστηρές δεσμεύσεις και επιστροφή στους κανόνες για πρωτογενή πλεονάσματα, φέρνουν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Και ενώ το 2024 απέχει ακόμα κάποιους μήνες, κρίσιμο είναι με τρόπο θα βγαίνουν τα πλεονάσματα: με ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές όπως από το 2022 και μετά, ή με ύφεση και λιτότητα όπως την προηγούμενη δεκαετία.
Για Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, φαίνεται πως παίρνει τέλος η δημοσιονομική χαλάρως που ακολούθησε την πανδημία, καθώς στο ερχόμενο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ η Κομισιόν ζητά να σταματήσουν οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Το μήνυμα έστειλαν ήδη προχθές ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Μέχρι τον Μάιο, θα έχει ξεκαθαρίσει:
- η τύχη των μέτρων στήριξης: τα «οριζόντια» μέτρα για όλους τελειώνουν και η ΕΕ προτείνει να περιοριστούν μόνον στο 40% των οικονομικά ασθενέστερα πολιτών. Και η συνολική δαπάνη από το 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. που έφθασε το 2022 να μειωθεί στο 0,3%.
- οι κατευθυντήριες γραμμές για το 2024: θα εξειδικευθούν ανά χώρα και θα αποτελούν την «γέφυρα», από τους σημερινούς κανόνες προς το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας που ακόμη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης. Τον Οκτώβριο τα κράτη-μέλη θα συντάξουν έτσι τα νέα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.
- ειδικές οδηγίες που θα ισχύσουν ειδικά στις χώρες με πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα.
Η ζύμωση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες στις 13-14 Μαρτίου. Εκεί θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν διαφορές «Βορείων και Νοτίων» μεταξύ τους, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Αν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων καταλήξουν σε συμφωνία και σε μια σειρά συμπερασμάτων, ενδέχεται οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις, στη συνάντησή τους στις 23-24 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκίνησε πιλοτικά ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων