Στην αρχή της κρίσης, με τις εαρινές προβλέψεις της τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε «γενική καταστροφή» στην Ελλάδα, με ύφεση 9,7%. Την κατέτασσε πρώτη και πάνω από όλες τις χώρες της Ευρώπης σε ύφεση, προβλέποντας ότι θα ξεπεράσει και χώρες που θρηνούσαν εκατόμβες νεκρών, όπως η Ιταλία και Ισπανία.
Η ελεύθερη πτώση της Οικονομίας, είχε συνδεθεί κυρίως με την απόλυτη εξάρτηση της χώρας από τον Τουρισμό στα χρόνια του Μνημονίου. Ούτε παραγωγικές δυνάμεις, ούτε το ίδιο το Κράτος έδειχναν ικανά να ανακόψουν την μετάδοση της ύφεσης από τις χώρες-πελάτες της Ελλάδας, οι οποίες και δίνουν παραδοσιακά ώθηση το καλοκαίρι κάθε έτους.
Τρεις μήνες μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σπεύδει να ανατρέψει τις προβλέψεις της. Οι συγκρίσεις με χώρες που πήραν τα δικά τους μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, δείχνουν ότι τελικά δεν τα καταφέρνουν όσο καλά αναμενόταν. Αντιθέτως με την Ελλάδα που, μετά ένα τρίμηνο κρίσης και διεθνούς καραντίνας, δείχνει να τα πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα και από ό,τι αναμενόταν.
Για πρώτη φορά, η ελεύθερη πτώση των προβλέψεων ανακόπτεται και η Ελλάδα ανακάμπτει, με πρόβλεψη ύφεσης για φέτος 9% αντί 9,7% που είχε αρχικά υπολογιστεί. Στον «λογαριασμό» μπήκαν και τα στοιχεία α΄τριμήνου που έδειξαν πτώση του ΑΕΠ λιγότερο και από 1% (-0,9%).
Για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης όμως, οι προβλέψεις επιδεινώνονται ραγδαία, σε σχέση με το ξέσπασμα της κρίσης: τα πρωτεία καταλαμβάνει η Ιταλία που, μαζί με Ισπανία και Γαλλία εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ύφεσης.
Πολύ υψηλότερη ύφεση εκτιμάται πλέον και για την Πορτογαλία. Υψηλότερη όχι μόνον εν σχέσει με την Ελλάδα (-9,8%) αλλά και έναντι της αρχικής πρόβλεψης για ύφεση στη χώρα μόλις… 6,8%. Ακόμα και η σχεδόν ανέγγιχτη -ως πρόσφατα στις προβλέψεις- Μάλτα, εκτιμάται πλέον ότι θα εμφανίσει ύφεση 6,3% αντί 5,8% που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Και γενικότερα όμως, πριν λίγους μήνες, οι εαρινές προβλέψεις της ΕΕ για ύφεση δεν ξεπερνούσαν στις περισσότερες χώρες το 6%-8%. Συνολικά στην Ευρωζώνη όμως, οι προσδοκίες κατεβαίνουν κατακόρυφα και η Κομισιόν εκτιμά μέσο όρο ύφεσης 8,7% και όχι 7,7% όπως πριν, για όλες τις χώρες.
Την αρνητική πορεία του μέσου όρου δεν διασώζει η ελαφρά βελτίωση ούτε στην Ελλάδα (-9% αντί -9,7%) αλλά ούτε και στη Γερμανία (-6,3% αντί -6,5%)