της Σοφίας Ζαφείρη
Ακόμη και ο πάντα αισιόδοξος Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA), μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική συνεδρίασή του για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι θα έχει σήμερα το βράδυ συνάντηση με τους κ. Ευκ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, καθώς και με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Αναφερόμενος στα εμπόδια τα οποία υπάρχουν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και ακολούθως να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έθεσε ως βασικά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Εκτίμησε, πάντως, ότι «είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η επίτευξη μίας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA)».
Όπως τόνισε «Τα εργασιακά αποτελούν τη βασική εκκρεμότητα για να κλείσει η αξιολόγηση» και προσέθεσε ότι είναι « Απαραίτητη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα».
Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 εμφανίστηκε αρκετά «ελαστικός», εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο πακέτο μετά το 2018 και μάλιστα εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του Επιτρόπου καταφθάνουν λίγες ώρες μετά τον «πάγο» που έβαλε Ευρωπαίος αξιωματούχος για το Eurogroup της Παρασκευής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, αναφορικά με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μεν σημαντική πρόοδος σε σχέση με ένα μήνα πριν, όμως πιστεύω πως είναι δυνατό και εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση. Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που θεωρούσα πως είχε κλείσει, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν έχει κλείσει».
Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο
Παράλληλα και σύμφωνα με την επίσημοι ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απηύθυνε, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη.
Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν για ακόμη μία φορά στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση και καταδίκασαν τις προσβλητικές δηλώσεις του στον Τύπο.
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ αρκετοί σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πολλοί αναφέρθηκαν στη ζημιά που προκαλείται από τις καθυστερήσεις και αρκετοί ομιλητές σημείωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική δομή της χώρας.
Απουσία Ντάισελμπλουμ
Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών έκανε ειδική μνεία στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, ενώ κάποιοι τον κάλεσαν να ζητήσει συγνώμη από τις γυναίκες και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης για τα πρόσφατα προσβλητικά του σχόλια στον Τύπο. Πολλοί ευρωβουλευτές μάλιστα του ζήτησαν, για ακόμη μία φορά, να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προσκληθεί από το Κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στη συζήτηση. Ο ίδιος απέστειλε επίσημη επιστολή εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούσε να παραστεί.
Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε τις συνεχείς αρνήσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραστεί στις συζητήσεις του ΕΚ και δήλωσε ότι θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Eurogroup με την οποία θα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει ομόφωνα τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ στις 21 Μαρτίου, ο Ντάισελμπλουμ κλήθηκε από πολλούς ευρωβουλευτές να σχολιάσει τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στον Τύπο.