Για ένα «οικονομικό πάρτι» στη Θάλασσα της Μεσογείου κάνει λόγο ο «The Economist», ο οποίος διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, οι χώρες της περιοχής εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις σε όλο τον κόσμο, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη πέντε διαφορετικούς επιμέρους οικονομικούς δείκτες -ΑΕΠ, πληθωρισμό, διακύμανση πληθωρισμού, χρηματιστηριακή απόδοση και δημόσιο χρέος- η χώρα μας «φιγουράρει» στην κορυφή της σχετικής λίστας, στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά 34 κράτη.
«Στην κορυφή της λίστας είναι η Ελλάδα. Χώρες, οι οποίες στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχαν βρεθεί στον οικονομικό πάτο, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν επίσης υψηλή βαθμολογία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο επίμαχο δημοσίευμα.
Κι όλα αυτά σε μια χρονιά, η οποία αποδείχθηκε «κακή» για σχεδόν όλους. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 10% στις πλούσιες χώρες, περικόπτοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ οι επενδυτές είδαν τις αγορές μετοχών να χάνουν 15%.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η Ελλάδα και οι ιβηρικές χώρες «δεν είναι οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις». Και εξηγεί: «Παρά το πολιτικό χάος, και το Ισραήλ “πήγε” καλά».
Αντίθετα, όπως σπεύδει να συμπληρώσει, παρά την πολιτική σταθερότητα, η Γερμανία παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, ενώ δύο χώρες της Βαλτικής -η Εσθονία και η Λετονία– οι οποίες τη δεκαετία του 2010 είχαν κερδίσει αρκετούς επαίνους για τον υψηλό ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, πλέον υστερούν.
Διαβάστε επίσης
Η ιστορία πίσω από τον “Λόφο”, μια κατοικία-κομψοτέχνημα στην Κρήτη με μαγική θέα
Βαριά «χριστουγεννιάτικα» σφυριά: Παραλιακό οικόπεδο στη Γλυφάδα και Ηλιοσφαίρα (pics)