Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για το εύρος των επόμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν προς τη Ρωσία, όσο και στο ζήτημα του ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%, καθώς στο δεύτερο αυτό ζήτημα η Πολωνία μόνη της στάθηκε απέναντι στα 26 άλλα κράτη- μέλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τις εικόνες φρίκης από την πόλη Μπούκα.
Οι 27 αναφέρθηκαν στην πιθανότητα περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, περισσότερες και αυστηρότερες κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, καθώς και σε τράπεζες της Ρωσίας που έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το διεθνές δίκτυο SWIFT, αλλά δεν έχουν επιβληθεί ξεχωριστές κυρώσεις.
Τα περισσότερα κράτη της ανατολικής ΕΕ, όπως και η Γαλλία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ζητούσαν να παγώσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αλλά η Αυστρία απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα. Η Γερμανία από την πλευρά της υποστήριξε ότι το πλέον ορθό θα ήταν το σταδιακό πάγωμα ρωσικού αερίου και πετρελαίου για να μην πληγούν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Η αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία ήταν ακόμα πιο έντονη καθώς κράτη – μέλη που δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, φοβούνται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ενώ τα περισσότερα κράτη – μέλη αποφεύγουν να ευθυγραμμιστούν με την πολύ σκληρή στάση της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.
Το χρονοδιάγραμμα της επιβολής κυρώσεων, οι οποίες θα εμπεριέχουν και τον τομέα της ενέργειας, θα εξαρτηθεί από συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ελάχιστος εταιρικός φόρος – Βέτο από τη Βαρσοβία
Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για το ζήτημα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, καθώς η Πολωνία αρνήθηκε μέχρι το τέλος να προχωρήσει και να συμφωνήσει με τη πρόταση που κατέθεσε η γαλλική προεδρία. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτεύχθηκε σε πλαίσιο ΟΟΣΑ και που αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: Τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, που είναι γνωστός ως πυλώνας 2 και τον πυλώνα 1, ο οποίος προβλέπει τη φορολόγηση μέρους των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες που λαμβάνει χώρα η οικονομική τους δραστηριότητα.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Πολωνία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις πέρυσι, αν και όλα τα κράτη – μέλη υποχώρησαν από τις αντιρρήσεις τους εκτός από την Πολωνία. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ecofin.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μετά τη συνεδρίαση του Ecofin
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, οξεία, διεθνή κρίση. Αυτή η κρίση, από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται. Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις, επιδιώκει αυτές τις ευρωπαϊκές απαντήσεις.
Όπως είναι: οι παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας, η αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων, η επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων, η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες.
Η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας. “Θολώνει” τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει τη διεθνώς καλή εικόνα της. Όπως καταδείχθηκε από τις διμερείς, παραγωγικές συναντήσεις μας με τις ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Και όπως αποδείχθηκε με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο. Όλα αυτά οφείλονται στις θυσίες και τους κόπους της κοινωνίας, στη σκληρή δουλειά, πολιτών και πολιτείας.
Η Ελλάδα προχωράει, παρά τις διαδοχικές και παράλληλες κρίσεις, ισχυρά και δυναμικά, με σχέδιο, σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Διαβάστε ακόμα:
Φυσικό αέριο: Διπλασιάζεται η επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Απρίλιο
Ξανά στο σφυρί η μεζονέτα του «Mr. Globo» στην Κηφισιά (pics)
H χαλυβουργία που «έχτισε» την Αμερική είναι… ρωσική – Ποιος ολιγάρχης είναι ο βασικός μέτοχος