Τα λάθη του Κράτους κοστίζουν πολλαπλά στους πολίτες και κόβουν επιδόματα από πληγέντες από την παγκόσμια κρίση.
Έναν χρόνο μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε με την καταβολή του Δώρου Πάσχα 2020 για όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή, τον Μάρτιο φέτος αποκαλύπτεται ότι εργοδότες τους χάνουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για ένα λάθος που το Κράτος έκανε πέρυσι!
Το 2021 και με την 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, μπήκε και ένας ειδικός «κόφτης» δικαιούχων της ενίσχυσης: ακόμα και αν πλήττονται ή αν είναι κλειστοί δια νόμου, αποκλείονται και δεν λαμβάνουν ενίσχυση όσοι το έτος 2020 είχαν μεγαλύτερα έσοδα από το έτος 2019.
Αλλά στα έσοδα του 2020 όμως, το υπουργείο Οικονομικών συνυπολογίζει και προσθέτει και ποσά που δεν ήταν έσοδα της επιχείρησης, αλλά… αποζημίωση που της έδωσε το Κράτος, όταν την υποχρέωσε να προκαταβάλει στους εργαζόμενους της, όσα το ίδιο αδυνατούσε να τους δώσει απευθείας.
Η αρχή του κακού έγινε πέρυσι τέτοιο καιρό, όταν οι εργαζόμενοι έμπαιναν στις πρώτες αναστολές εργασίας.
Στις 30 Μαρτίου 2020 εκδόθηκε ΠΝΠ που έλεγε ότι για το διάστημα Αναστολών συμβάσεων εργασίας από 15/3 έως και 30/4/2020 , ο Κρατικός Προϋπολογισμός καλύπτει το Δώρο Πάσχα που καταβάλλεται στους Εργαζομένους. Δηλαδή το Κράτος πληρώνει το Δώρο στον εργαζόμενο, για όσο διάστημα αυτός δεν δούλευε στην επιχείρηση.
Κανονικά, θα έπρεπε το Κράτος να δίνει απευθείας στους εργαζόμενους τα λεφτά, όπως ακριβώς έκανε με το Δώρο Χριστουγέννων, που το πλήρωσε στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ των υπαλλήλων στα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου.
Εκ των υστέρων όμως, μετά την ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου 2020, το Κράτος αποφάσισε ότι δεν ήταν έτοιμο να καλύψει τα ποσά απευθείας ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Τρεις μήνες αργότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 2 Ιουλίου 2020, αποφάσισε ότι θα πληρώσουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα οι εργοδότες από την τσέπη τους. Και θα αποζημιώνονταν ύστερα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ακόμα και αν ήταν κλειστοί ή δεν είχαν διαθέσιμα για να το πράξουν.
Όπερ και εγένετο τελικά. Οι εργοδότες πλήρωσαν από την τσέπη τους όλο το ποσόν, ακόμα και για τους μήνες που δεν δούλεψαν σε αυτούς οι εργαζόμενοι γιατί ήταν κλειστοί με κρατική εντολή. Και τον Οκτώβριο τελικά (4 μήνες μετά) αποζημιώθηκαν από το Κράτος, για τα λεφτά που είχαν δώσει απευθείας στους υπαλλήλους τους.
Το «καλό» θα ήταν, αν σταματούσε τότε εκεί το «κακό». Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου 2020, η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγίες για το πώς θα δηλωθεί το ποσόν αυτής της αποζημίωσης. Και όρισε στους εργοδότες να το δηλώσουν στον Κωδικό 310 της Περιοδικής Δηλώσεως ΦΠΑ.
Αυτό φαίνεται κάτι απλό. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί ο Κωδικός 310 αθροίζεται με τα Έσοδα της επιχειρήσεως. Κάτω από τον κωδικό 310 είναι ο κωδικός 312 όπου «κατεβαίνει» και όποιο ποσό τυχόν μπει στον 310.
Στον Κωδικό 312 εμφανίστηκε το άθροισμα και του Κωδικού 310, σαν να ήταν και αυτό «ετήσιος τζίρος» του 2020.
Κανένα πρόβλημα ίσως έως και τότε πάλι… Αλλά λίγους μήνες πιο μετά – τον Φεβρουάριο του 2021 πλέον- με άλλη απόφασή του, το υπουργείο Οικονομικών βάζει ειδικό «κόφτη» που δεν υπήρχε πριν. Και αποκλείει όσους είχαν υπέρβαση τζίρου το 2020 έστω και 1 ευρώ από το 2019.
Πώς διαπιστώνει όμως το υπουργείο Οικονομικών τον τζίρο κάθε επιχείρησης; Από τον Κωδικό 312 της Περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Αυτό όπου αθροίστηκαν τα έσοδα, με τα λεφτά από την αναλογία Δώρου Πάσχα που κάλυψε ο Κρατικός Προϋπολογισμός στους εργαζόμενους.
Και αυτό σημαίνει ότι τα Δώρα Πάσχα των υπαλλήλων που υποχρεώθηκαν να τα δώσουν οι εργοδότες ενώ έπρεπε να καλυφθούν από το Κράτος, θεωρήθηκαν «τζίρος» της κάθε επιχείρησης, ακόμα και για επιχειρήσεις πέρυσι ήταν κλειστές χωρίς καθόλου τζίρο (μηδενικά έσοδα)!
Επί της ουσίας όμως, όσες επιχειρήσεις πάσχισαν να διασωθούν και κράτησαν ένα επίπεδο πωλήσεων κοντά σε εκείνο του 2019, ή αν ήταν οριακά πεσμένος έναντι το 2020, εμφανίστηκαν τεχνητά και μετά τις απανωτές αλλαγές στις διατάξεις, σαν να είχαν… περισσότερα έσοδα μέσα στην πανδημία παρά στους καλούς καιρούς.
Αντιθέτως, το δώρο Χριστουγέννων που δόθηκε απευθείας από το Κράτος δεν μέτρησε ως “έσοδο” των επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα, μόνον εξαιτίας του δώρου Πάσχα αποκλείστηκαν εφέτος από το βοήθημα του Μαρτίου και την Επιστρεπτέα 6 χιλιάδες δικαιούχοι, χωρίς να γνωρίζουν και εάν (εξ αυτού του νέου «κόφτη») πρόκειται να δουν ποτέ ξανά βοήθεια από το Κράτος το 2021.
Διαβάστε ακόμη:
Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (vid)
Επίδομα 1.000 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται – Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις