Η DZ Bank επισημαίνει ότι την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από BB+ σε BBB- με τις προοπτικές να παραμένουν “σταθερές”. Ο οίκος κατατάσσει πλέον και την Ελλάδα και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα.
«Με την τελευταία αναβάθμιση, η Αθήνα βρίσκεται πλέον και πάλι στην κορυφαία επενδυτική κατηγορία του οίκου Fitch για τους εκδότες κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο. Η αναβάθμιση δεν αποτελεί έκπληξη για την αγορά και τους επενδυτές. Ο Fitch ακολουθεί τους DBRS και S&P, οι οποίοι είχαν ήδη απονείμει στην Ελλάδα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα παραμένει στην ταχεία λωρίδα αξιολόγησης και δύσκολα κάποια χώρα μπορεί να ανατρέξει σε τέτοια βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η γερμανική τράπεζα.
O Fitch δικαιολογεί την τελευταία αναβάθμιση ιδίως με την εξαιρετικά ευνοϊκή δυναμική του χρέους και την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους της χώρας θα μειωθεί σε σχεδόν 140% έως το 2027. Τότε το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας. Η ισχυρή μείωση βασίζεται στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στην πολύ μακρά εναπομένουσα διάρκεια του ελληνικού δημόσιου χρέους (18 χρόνια) και στο υψηλό επίπεδο των ρευστών διαθεσίμων (ανέρχονται στο 16,5% του ΑΕΠ, στα μέσα Νοεμβρίου). Όσον αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού, o Fitch επισημαίνει τις συντηρητικές εκτιμήσεις για τις κρατικές δαπάνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν επίσης ξεπεραστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. H DZ Bank υπενθυμίζει ότι ο οίκος Fitch είχε ανακαλέσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας στις αρχές του 2011, στον απόηχο της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και το 2012 είχε δώσει μάλιστα για λίγο καθεστώς ‘περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default) για τη χώρα.
«Η αναβάθμιση από τη Fitch οδηγεί σε μια καθοριστική αλλαγή για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον σε πολλούς δείκτες σταθερού εισοδήματος, όπως ο IHS Markit. Αυτό προϋποθέτει ότι ένας εκδότης έχει ταξινομηθεί ως επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο οίκους από τους S&P, Moody’s και τώρα και από τον Fitch. Με ανεξόφλητο ονομαστικό όγκο περίπου 88 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει μόνο πολύ μικρό βάρος στον δείκτη. Παρ’ όλα αυτά, τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια και οι παθητικές επενδυτικές στρατηγικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα και αυτά είναι ‘καλά νέα’ για την Ελλάδα», καταλήγει η γερμανική τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη
Enimex: Η «βλάβη» της… βαλβίδας, το μαζικό σφυρί και ο «καβγάς» ΕΤΕ-Intrum (pics)
Το νέφος σκοτώνει 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ