Με αρκετές φιλοφρονήσεις μεταξύ του Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Γιάννη Δραγασάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που πλέον αναλαμβάνει και το κρίσιμο πόστο της χάραξης της μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής αφού εξήρε «το ήθος που έφερε και υπηρέτησε» ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην ελληνική πολιτική σκηνή ξεκαθαρίζοντας ότι «ήλθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει και όχι για τη δόξα ή τα χρήματα», επιχείρησε να ξεδιπλώσει τις προτεραιότητες του.
Από τα πρώτα πράγματα που θα κληθεί να κάνει είναι η υπογραφή του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες που ήδη ετοιμάζονται. Θα είναι η πρώτη αναθέωρηση του έπειτα από 98 χρόνια. Μάλιστα όπως είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου «εάν με ενδιέφερε να περάσει το όνομα μου στην ιστορία μόνο και μόνο γι αυτό θα τον ζήλευα».
Στην τοποθέτηση του ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε την κρισιμότητα της εποχής και των αποφάσεων που θα ληφθούν απ’ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το επόμενο εξάμηνο που όπως είπε «θα κρίνουν την πορεία της χώρας την επόμενη δεκαετία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «ζούμε μία φάση ιδιόμορφα κρίσιμη. Πάμε να βγούμε από μια μεγάλη κρίση και μια κατάσταση χρεοκοπίας. Τι σημαίνει αυτό; Είναι μία μακρά πορεία, μία πορεία με γνωστούς και αγνώστους παράγοντες και μία πορεία ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα. Γι αυτό είναι κρίσιμη. Αυτά που θα αποφασίσουμε τους επόμενους 6 μήνες σ’ αυτό το υπουργείο θα επηρεάσουν τη χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε ο κ. Δραγασάκης δηλώνοντας αισιόδοξος. «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και έχουμε την πολιτική βούληση, τη εμπειρία και δεν ξεκινάμε με λευκή σελίδα», επισήμανε. «Οι βάσεις ανάκαμψης έχουν τεθεί και το έργο που έχει γίνει είναι σημαντικό. Ήταν η άποψη του Δημ. Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου, ότι απ’ αυτή την κρίση πρέπει να βγούμε μέσω της απασχόλησης και των επενδύσεων και αυτή την ανάκαμψη που βλέπουμε πρέπει να τη διοχετεύσουμε στο σύνολο. Αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο και σε ο,τι αφορά το υπουργείο ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε δύο στόχους: Την επιτάχυνση της ανάκαμψης αλλά και τον συντονισμό.
«Η ανάκαμψη είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί, θέλουμε ταχύτερη και δικαιότερη διότι έχουμε χάσει πολύ χρόνο, πολλές θέσεις εργασίες, χώρο και χρόνο σαν κράτος. Επιτάχυνση που σημαίνει ότι οι κάθε λογής αποφάσεις πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα και αυτό αφορά όλους μας. Καταρχήν τον υπουργό και όλο το υπουργείο. Αφορά τις τράπεζες, τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις. Ο,τι μπορεί να τελειώσει σήμερα δεν πρέπει να το αφήνουμε για αύριο», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Σε ο,τι αφορά το συντονισμό. Αυτός πρέπει να υπάρξει πρώτιστα σε επίπεδο υπουργείων και υπηρεσιών, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, προκειμένου να υπάρξει «μία νέα σχέση Κράτους – πολίτη».
Πρέπει όμως, όπως σημείωσε, να υπάρξει στην πολιτική του διάσταση. «Η ανάπτυξη πρέπει να έχει κατεύθυνση. Οι πολλοί παράγοντες απ’ τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξη να συντονίζονται προς μία νέα κατεύθυνση».
Αυτή είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε τη σιγουριά ότι «ο Γιάννης θα συνεχίσει το δύσκολο έργο των μεταρρυθμίσεων όσο και τον αγώνα μαζικής προσέλκυσης επενδύσεων στην ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία. Ακόμα δε καλύτερα με το πολιτικό αισθητήριο του θα επιχειρήσει να διαχύσει την ανάκαμψη στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας».
Ο ίδιος δήλωσε διαθέσιμος να συνδράμει, όπως μπορεί, στον αγώνα της χώρας για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. «Όπως είπα και στον πρωθυπουργό για εμένα ήταν τιμή να υπηρετήσω τη χώρα μου. Πολλές φορές επικρίθηκα ότι δεν αποδέχθηκα την ελληνική πραγματικότητα. Έκαναν λάθος. Ήξερα καλά τα προβλήματα όταν αποφάσισα να έρθω. Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα με τη στάση μου να εντρυφήσω μία νέα νοοτροπία. Δεν ήμουν ο πρώτος, ούτε θα είμαι ο τελευταίος. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους που εργάζονται με τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό μορφωμένων ανθρώπων που εμείς οι παλαιότεροι δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παραιτηθούν απ’ τις προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο. Είναι μοιραίο αυτοί οι άνθρωποι να δημιουργήσουν την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής που θα έχει τη δύναμη που της αξίζει».
Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τα μέλη της ΚΟ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του Εnterprise Greece «για τον αγώνα τους για προσέλκυση επενδύσεων» και τον Αλ. Χαρίτση, για τον οποίο σημείωσε πως «αξίζει να έχει μέλλον στα δημόσια πράγματα». Τέλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό