Για κενό στεγαστικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να είναι όσο πιο καθολική γίνεται, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης στην ημερίδα-συζήτηση με θέμα την Εθνική Στρατηγική για τους Αστέγους, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοά του Βιβλίου.
«Δεν έχουμε μια πολιτική που να απαντάει στο πρόβλημα της στέγης ως δικαίωμα. Το κενό αυτό έχει συνέπειες κι εφόσον υπάρχει κενό οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Οι ανάγκες αυτές εντοπίζονται στις φοιτητικές στέγες, η στέγαση σε ακριβά μέρη, πού θα μένει ο γιατρός, ο δάσκαλος στη Μύκονο, αλλά και τα ζευγάρια που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια κι έχουν σπίτια ή δεν έχουν πάρει δάνεια και δεν έχουν σπίτι, αλλά και οι ειδικές ομάδες, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι. Οι διαστάσεις αυτού του θέματος είναι κυρίως τρεις. Η πρώτη διάσταση είναι κοινωνική, η στέγη είναι δικαίωμα, η δεύτερη διάσταση είναι οικονομική, καθώς αν γίνουν προγράμματα για να καλυφθούν οι ανάγκες μπορεί να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης για την οικονομία, η τρίτη διάσταση είναι πολιτισμική. Είναι ευκαιρία αυτή η κρίση να δούμε τον τρόπο που παράγεται η κατοικία» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, «πρέπει να αρχίσουμε ενώνοντας τις δύο άκρες, δηλαδή από τη μια πλευρά το τμήμα της κοινωνίας που έχει σπίτι με δάνειο κι από την άλλη πλευρά το τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει δάνειο, σπίτι κι έχει πρόβλημα στέγης. Την ενοποίηση αυτή μπορούμε να την κάνουμε με το επίδομα ενοικίου και επίδομα δανείου που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Να αρχίσουμε να υλοποιούμε μια πολιτική που να καλύπτει μερικώς με το ένα χέρι αυτόν που έχει δάνεια και με το άλλο αυτόν που δεν έχει σπίτι. Επίσης, πρέπει να κάνουμε μια πολιτική από τη σκοπιά της ζήτησης, άρα εντοπίζουμε ανάγκες, κάνουμε προγράμματα και τρίτον να κάνουμε μια πολιτική από τη μεριά της προσφοράς. Υπάρχει μια καινούργια κατάσταση για πρώτη φορά, καθώς έχουμε αποποίηση κληρονομιών ή έχουμε κάποια αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Και φυσικά θα ήθελα να μελετούσαμε την ιδέα τράπεζας ακινήτων, γης».
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να σχεδιάσουμε μια πολιτική που θα τη διεκδικούμε ταυτόχρονα από την κυβέρνησή μας, από την κοινωνία, από φορείς. Είναι ένα θέμα που θέλει και γνώση και πολιτική βούληση και ιδεολογική κατεύθυνση. Αν μπορούσε να γίνει ένα φόρουμ διαλόγου, επεξεργασιών και διεκδίκησης που να ενοποιεί φορείς θα ήταν μια ενδιαφέρουσα κατάληξη» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.