search icon

Οικονομία

DPA: Συνεχίζονται οι εξαγωγές γερμανικού εξοπλισμού προς την Τουρκία

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκθέτει την Μέρκελ εν μέσω αναμενόμενων πολιτικών εξελίξεων

«Παρά την επίθεση στην Συρία συνεχίζονται οι εξαγωγές γερμανικού εξοπλισμού στην Τουρκία», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Όπως σημειώνεται, η Καγκελάριος Άνγκελα Mέρκελ είχε ανακοινώσει μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία πως δεν θα δοθούν όπλα στη Συρία. Αυτό όμως δεν ισχύει για πάσης φύσεως πολεμικό εξοπλισμό, ο οποίος σε μεμονωμένες περιπτώσεις επιτρέπεται ακόμα να παραδίδεται στην Τουρκία. Ακόμη και μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ενέκρινε τις εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού στον νατοϊκό εταίρο.

Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης της 9ης Οκτωβρίου, έδωσε το «πράσινο φως» για τέσσερις παραδόσεις αξίας 3,09 εκ. ευρώ, προστίθεται.

Σύμφωνα με απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτημα της πολιτικού του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, στις παραδόσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν πολεμικά όπλα. Μετά την εισβολή στη βόρειο Συρία, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής πολεμικού εξοπλισμού κατά του νατοϊκού εταίρου, η οποία, πάντως, ισχύει μόνο για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

«Κατ’ αναλογίαν, οι άδειες (…) δεν σχετίζονται με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε απάντησή του. Από την απάντηση, πάντως, δεν προκύπτει ακριβώς για τι είδους εξοπλισμό πρόκειται.

Αναφέρονται μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες πολεμικού υλικού: Για τον τομέα του Ναυτικού εγκρίθηκαν παραδόσεις ύψους 2,69 εκ. ευρώ στην Τουρκία. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει οποιουδήποτε είδους εξοπλισμό πολεμικών πλοίων. 400.000 Ευρώ αναλογούν σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό για στρατιωτικούς σκοπούς. Το μικρότερο σε αξία στοιχείο στη λίστα με τις εγκρίσεις είναι φορητά πυροβόλα όπλα ή εξαρτήματά τους αξίας 2.556 ευρώ. Ο αριθμός των αδειών εξαγωγών προς την Τουρκία ανέρχεται σε 186 από την αρχή του έτους, με μία συνολική αξία ύψους 31,7 εκ. ευρώ. Είναι πολύ περισσότερα από τα διπλάσια σε σχέση με το 2018, όταν εγκρίθηκαν μόνο 58 παραδόσεις έναντι συνολικού ποσού 12,9 εκ. Ευρώ.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει κατατάξει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο. Η Καγκελάριος Μέρκελ την χαρακτήρισε τον Οκτώβριο σε κυβερνητική δήλωση στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως «ανθρωπιστικό δράμα με μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες». «Και γι` αυτό η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θα παραδίδει όπλα στην Τουρκία», ανέφερε.

Την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει το DPA, η Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος Πρόεδρος, μαζί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσουν τετραμερή συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Οι Πράσινοι, το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς και το κόμμα των Φιλελευθέρων, ζητούν από την έναρξη της επίθεσης μια πιο σκληρή στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας. Η ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς , Σεβίμ Νταγκντελέν χαρακτήρισε τις άδειες πολεμικού εξοπλισμού ως «εντελώς ανεύθυνες» και πρόσθεσε πως «για την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει ένα γενικό εμπάργκο όπλων». Αλλά και οι Γερμανοί Πράσινοι είναι υπέρ μιας τέτοιας πλήρους παύσης εξαγωγών.

Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ, επέκρινε τη μερική παύση εξαγωγής όπλων ως αναποτελεσματική: «Η ελλιπής θέση ορίων προς την Τουρκία έχει σαν αποτέλεσμα να φτάνει να πιστεύει ο Eρντογάν ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει σε Γερμανούς πολίτες», σημείωσε ο Νουριπούρ, αναφερόμενος στην κράτηση Γερμανών πολιτών στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Exit mobile version