Εκτός του μέτρου της παράτασης – κατά 75 ημερών- των επιταγών που λήγουν μέσα στο Lockdown βρίσκεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Η ρύθμιση των επιταγών ουσιαστικά εξυπηρετεί το λιανεμπόριο και την εστίαση που έκλεισαν με κρατική εντολή. Αυτοί μπαίνουν αυτόματα στην ρύθμιση. Μια επιχείρηση όμως που παραμένει ανοιχτή μέσα στο lockdown, για να επωφεληθεί από το μέτρο, θα πρέπει να έχει καταγράψει σημαντική μείωση τζίρου άνω του 50% (στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου) κάτι που αποκλείει πολλούς από την δυνατότητα ρύθμισης των επιταγών.
Όπως λένε αρκετοί επιχειρηματίες «όποιος καταγράφει μείωση τζίρου πάνω 50% βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης από τις επιταγές που λήγουν. Το θέμα είναι τι θα γίνει με όσους προσπαθούν να κρατηθούν εν ζωή με πτώση τζίρου 20 και 30% που παρατηρείται κατά μέσο όρο στην αγορά»
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή ανήκουν σε έναν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ώς την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία». Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιογράφων που δεν θα εισπράξουν λόγω αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:
- Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία 30.11.1920 και 31.12.2020.
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.
Σύμφωνα με στοιχεία των Επιμελητηρίων, κυκλοφορούν στην αγορά μεταχρονολογημένα αξιόγραφα συνολικής αξίας 17-20 δισ. ευρώ. Με οπισθογραφήσεις αλλάζουν χέρια 4-5 φορές ως την πληρωμή τους. Έτσι ανακυκλώνεται ρευστότητα της τάξης των 80 δισ. ευρώ.