Η πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τον κόσμο, θα μετατρέψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως σε “έντονα αρνητική” για το 2020, προκαλώντας την χειρότερη ύφεση από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ενώ μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2021, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Επιπλέον, η ίδια παρουσίασε μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα για την οικονομική και κοινωνική επίδραση του κορονοϊού σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις είχαν ήδη αναλάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας 8 τρισ. δολαρίων, αλλά πιθανότατα θα χρειαζόταν περισσότερα.
Η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα χρειαστούν δισ. δολαρίων σε ξένη βοήθεια.
«Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε περισσότερες από 160 χώρες μέλη το 2020», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι αναμένεται συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.
«Προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα βιώσουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020» σχολίασε.
Εάν η πανδημία υποχωρήσει στο β΄ μισό του έτους, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, τόνισε αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη.
«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές: θα μπορούσε να γίνει χειρότερο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η πανδημία πλήττει τόσο πλούσιες όσο και φτωχές χώρες, αλλά πολλοί στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή είχαν ασθενέστερα συστήματα υγείας. Επίσης, δεν ήταν επίσης σε θέση αυτές οι χώρες να εφαρμόσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση στις πυκνοκατοικημένες πόλεις τους και στις φτωχογειτονιές.
Είπε ότι οι επενδυτές είχαν ήδη αφαιρέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου από τις οικονομίες αυτές, περισσότερες από τρεις φορές την εκροή που παρατηρήθηκε κατά την ίδια περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Με τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων να μειώνονται δραματικά, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να καταπολεμήσουν την πανδημία και να διασώσουν τις οικονομίες τους, ανέφερε.
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δράση, θεσπίζοντας περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά μέτρα και νομισματικά μέτρα.
Για να εξασφαλίσει τη μελλοντική ανάκαμψη, ζήτησε συνεχείς προσπάθειες για περιορισμό του ιού και υποστήριξη των συστημάτων υγείας, αποφεύγοντας τους ελέγχους των εξαγωγών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ροή του ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού και των τροφίμων.
«Οι ενέργειες που κάνουμε τώρα θα καθορίσουν την ταχύτητα και τη δύναμη της ανάκαμψής μας», ανέφερε.