Μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% στην Ελλάδα «βλέπει» το ΔΝΤ για το 2021 που αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική του εκτίμηση για μέση ετησία ανάπτυξη 4,1% αλλά βλέπει ένα σπριντ του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους με εντυπωσιακό ρυθμό 6,9%! Το 2022 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα παγιωθεί με ετήσιο ρυθμό 5%, καλύπτοντας τις απώλειες του 2019 (-8,2%).
Οι παραπάνω εκτιμήσεις του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση Ταμείου αλλάζουν έστω και με αργούς ρυθμούς τη θέση του για τη μεσο-μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Συγκεκριμένα από 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή του τον Οκτώβριο ότι θα ήταν ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ως το 2025, τώρα προβλέπει ότι η οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας θα φτάσει σε μέσα επίπεδα στο 1,4% του ΑΕΠ ως το 2026.
Για την ανεργία για μία ακόμη φορά το Ταμείο αναθεωρεί και πάλι τις εκτιμήσεις του. Πέρυσι τον Οκτώβριο έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% το 2020. Τώρα εκτιμά πως πέρυσι η ανεργία έκλεισε στο 16,4%. Για το 2021 προβλέπει οριακή επιδείνωση στο 16,6% αλλά το 2022 εκτιμά πως η ανεργία θα συρρικνωθεί στο 15,2%.
Οι αναλυτές της έκθεσης βλέπουν επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων. Από αποπληθωρισμό το 2020 το ΔΝΤ βλέπει άνοδο του γενικού δείκτη στο 0,2% φέτος και κατά 0,8% το 2022.
Τι προβλέπει για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω της καλής προσαρμογής της στα δεδομένα της εποχής του κορονοϊού, των εμβολιαστικών προγραμμάτων και των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψή του τώρα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% το 2021 (αναβάθμιση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) και 4,4% το 2022 (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας επιπλέον) μετά την ύφεση-ρεκόρ 3,3% το 2020.
Η αναβάθμιση οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομιών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 6,4% φέτος και να ξεπεράσουν το 2021 το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν πριν από τον κορονοϊό. Η Ευρωζώνη θα ανακάμψει, επίσης, φέτος, αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα καθώς το ΑΕΠ της προβλέπεται να αυξηθεί 4,4% φέτος και 3,8% το 2022. Πολύ υψηλός θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που αναμένεται να φθάσει το 8,4% φέτος. Η Κίνα επανήλθε ήδη από το 2020 στο προ της κρίσης επίπεδο του ΑΕΠ, ενώ για πολλές αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2023.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες στο μέλλον. Αφενός μεν η πανδημία δεν έχει νικηθεί ακόμη και τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε πολλές χώρες και αφετέρου οι ρυθμοί ανάκαμψης αποκλίνουν επικίνδυνα μεταξύ των χωρών και μέσα στις χώρες, καθώς οι οικονομίες με λιγότερους εμβολιασμούς, πιο περιορισμένες πολιτικές στήριξης και πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό τα πάνε λιγότερο καλά.
Στα 16 τρισ. δολάρια τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η περυσινή μεγάλη ύφεση θα μπορούσε να ήταν τρεις φορές χειρότερη, αν δεν υπήρχε η μεγάλης κλίμακας στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 16 τρισ. δολαρίων και οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Χάρη στη στήριξη αυτή αποφεύχθηκε μία χρηματοπιστωτική κρίση και έτσι οι μεσοπρόθεσμες απώλειες για το ΑΕΠ αναμένεται να είναι χαμηλότερες σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συνέβη μετά το 2008, τώρα τα μεγαλύτερα πλήγματα αναμένεται να δεχθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα και οι αναδυόμενες αγορές που έχουν περιορισμένα περιθώρια για μέτρα στήριξης.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι καθώς θα αποσύρονται έκτακτα μέτρα, όπως οι αναστολές πληρωμής δόσεων δανείων, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων μπορεί να αυξηθούν σημαντικά και να θέσουν σε κίνδυνο το 10% των θέσεων εργασίας σε πολλές χώρες. «Για να περιορισθούν οι μακροχρόνιες ζημιές, οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη μετατροπή της προηγούμενης στήριξης ρευστότητας (δάνεια) σε μία στήριξη μετοχικού τύπου για τις βιώσιμες εταιρείες, παράλληλα με την ανάπτυξη εξωδικαστικών πλαισίων αναδιάρθρωσης για την επίσπευση πιθανών πτωχεύσεων», σημειώνει.
Διαβάστε ακόμα:
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε καταβάλλονται τα ποσά για τις αναστολές Μαρτίου
Μητσοτάκης προς εμπόρους: Να τηρήσουμε μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης
Συν-Εργασία: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι εργοδότες