search icon

Οικονομία

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 στην Ελλάδα

Απαισιόδοξες προβλέψεις: Το Ταμείο «βλέπει» αναιμική ανάπτυξη μόλις 1% έως το 2025 αν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία - Η πανδημία θα προκαλέσει «ζημιά διαρκείας» στα επίπεδα διαβίωσης σε όλον τον πλανήτη

Τεράστια ύφεση, αλλά όχι την χειρότερη όλων όπως ανέφερε για τη χώρα μας πριν έξι μήνες, προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμα και υπό τις χειρότερες δυνατές προβλέψεις (υγειονομική κρίση ως το καλοκαίρι του 2021) το ΔΝΤ μιλά για Ανάπτυξη πάνω από 4%. Θεωρεί όμως και ότι μετά το αρχικό «σοκ» του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα σταματήσουν να ρίχνουν λεφτά και να δανείζονται, ενώ σχεδόν όλες άλλες θα συνεχίζουν να χρεώνονται και να ξοδεύουν για να κάνουν «τσιμεντοενέσεις» στις οικονομίες τους.

Τα στοιχεία για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στο World Economic Outlook που το ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα στην από την Ουάσιγκτον, δείχνουν για το 2020 ύφεση 9,5% στην Ελλάδα (αντί 10% που προέβλεπε πριν 6 μήνες το Ταμείο) και διψήφια ποσοστά για Ισπανία (-12,8%), Ιταλία (-10,6%) και Πορτογαλία (10%).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Για το 2021 οι προβλέψεις είναι οι πιο «μαύρες» που υπάρχουν. Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ουσιαστικά ότι τίποτα καλό δεν θα συμβεί ως το καλοκαίρι του 2021: η παγκόσμια ύφεση θα συνεχιστεί και στο β΄τρίμηνο, πλήττοντας το ελληνικό καλοκαίρι,  ενώ εκφράζεται ανησυχία  για το πότε θα έρθουν τα κεφάλαια από την ΕΕ. Αυτό είναι και το χειρότερο δυνατόν σενάριο στο οποίο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προβλέπουν Ανάπτυξη 4,1% για το 2021, αντί 4,5% που προβλέπει για την ίδια περίπτωση η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ ανησυχεί όχι μόνον αν θα έρθουν τα λεφτά της οικονομικής βοήθειας για την Ανάκαμψη από την ΕΕ, αλλά και αν αυτά θα πιάσουν τόπο. Μετά το 2022 και έως το 2025 προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα πέσει σε μόλις 1%, δηλαδή θεωρεί ότι τα χρήματα θα έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους, αν δεν συνδυαστούν με αλλαγές στην ελληνική οικονομία (Πίνακας 2).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

 

Exit mobile version