search icon

Οικονομία

Διχάζει η συμφωνία: Οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν, ΔΝΤ και Βερολίνο «προσγειώνουν»

Πανηγυρισμοί από Μοσκοβισί και καλά λόγια από Ντάισελμπλουμ - «Βαρύς» ο Τόμσεν που επιμένει στο χρέος μετά την ψυχρή αντίδραση του Σόιμπλε που θέλει δεκαετή λιτότητα μετά το 2018 - Πόσο απέχει η προκαταρκτική από την πλήρη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για την αξιολόγηση που άρχισε τον Οκτώβριο του 2016

Του Αργύρη Παπαστάθη

Ο γνωστοί «παίκτες» περίπου στους ίδιους ρόλους υποδέχτηκαν την είδηση για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας (preliminary agreement) με την τρόικα τα ξημερώματα της Τρίτης στο ξενοδοχείο Hilton.

Στον αντίποδα των καλών λόγων από την ευρωπαϊκή πλευρά (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ) ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ επέμεινε στην ανάγκη λήψης μέτρων για το χρέος μετά την ψυχρή αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση.

Το χορό των θετικών αντιδράσεων έσυραν για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι. Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τρίτης το κοινό ανακοινωθέν των ευρωπαϊκών Θεσμών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος» και προσέθετε ότι «τις προσεχείς εβδομάδες, η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Ακολούθησε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε στο Twitter «πολύ θετική εξέλιξη» το ντιλ του Hilton και ζήτησε «γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν» πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου σε συνδυασμό με συναντίληψη για το χρέος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε «συζητήσεις τις επόμενες βδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.»

Πιο ψυχρή ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω του εκπροσώπου του. Παρότι χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αναφορά αυτή απηχεί τη θέση της Γερμανίας για τη μη χαλάρωση της λιτότητας για δέκα χρόνια μετά το 2018 μέσω της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Μόλις «ξύπνησε» η Αμερική, το απόγευμα της Τρίτης, ήταν η σειρά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου να κάνει δηλώσεις. Ο κ. Τόμσεν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία αλλά επισήμανε ότι θα χρειαστεί να δοθούν εγγυήσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ότι υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Τι σημαίνουν οι αντιδράσεις

Παρά τις διαφορετικές αντιδράσεις το λεγόμενο preliminary agreement δεν απέχει ουσιαστικά από την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που αποτέλεσε από τον Οκτώβριο τον αντικειμενικό σκοπό των συζητήσεων με την τρόικα στην Αθήνα. Το preliminary δεν ονομάζεται προς ώρας staff level όχι γιατί λείπει κάτι σε τεχνικό επίπεδο σε επίπεδο μέτρων που θα λάβει η Ελλάδα αλλά γιατί το ΔΝΤ περιμένει τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώστε να βάλει την τελική του υπογραφή η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά τους Τόμσεν και Σόιμπλε επιμένουν και οι δύο στις βασικές τους θέσεις, ο πρώτος στη ρύθμιση του χρέους και ο δεύτερος στη συνέχιση της λιτότητας. Η απόσταση μεταξύ των δύο δεν σημαίνει ωστόσο ότι ο συμβιβασμός είναι μακριά. Μάλλον το αντίθετο.

Exit mobile version