«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν» σκέφτονται πλέον στο Υπουργείο Οικονομικών αφού, μετά τα σχέδια και τις εγκρίσεις από την ΕΕ, τα πάντα θα κριθούν πλέον στην πρακτική εφαρμογή τους.
Το στοίχημα όμως, όπως εξηγεί ο «στρατηγός» του Σχεδίου Ανάκαμψης, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν είναι απλώς να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των περασμένων χρόνων. Είναι «φυγή προς τα μπρος» με αλλαγή όλου του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο οδηγούσε σε οπισθοδρόμηση και την υπανάπτυξη τη χώρα.
Το ποσό για την Ελλάδα είναι τεράστιο (30,5 δισ. ευρώ) και θα γίνει διπλάσιο (έως 60 δισ. ευρώ) με το πρόγραμμα ReΑct EU και σχεδόν άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια, από Ελλάδα και από εξωτερικό. Μαζί και με το ΕΣΠΑ, προβλέπεται ένα επενδυτικό «μπουμ» στη χώρα μας που θα αγγίξει τα 90 δισ. ευρώ στην πολύ δύσκολη δεκαετία που ξεκίνησε και διανύουμε.
Η κίνηση αυτή έχει διπλή σημασία και αξία για τη χώρα μας. Όχι μόνο τροφοδοτεί με «ρευστό καύσιμο» τις επενδύσεις και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ανακάμψει, αλλά οπλίζει και με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 30 δισ. συνολικά) το Ελληνικό Δημόσιο, στις επόμενες μάχες που καλείται να δώσει στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκούς όρους δανεισμού, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής θύελλας που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις διεθνείς χρηματαγορές.
Πώς και πότε θα “πέσουν”τα λεφτά
Το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 106 Επενδύσεις και 68 Μεταρρυθμίσεις που δεν θα γίνονταν ποτέ ίσως στη χώρα. Με την έγκριση τους, η ΕΕ επικυρώνει ότι με το σχέδιο αυτό δημιουργείται άμεσα έξτρα Ανάπτυξη 7% , καθώς και 200.000 θέσεις εργασίας σε 6 χρόνια.
Άμεσα και ταυτόχρονα με το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και “ξεκόλησε” τελικά τη χρηματοδότηση για το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε-65 (Τρίκαλα – Εγνατία οδός) ύψους 442 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται εξ ολοκλήρου πια στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή και το σχέδιό της για να διεκδικήσει τα διπλάσια από όσα προϋπολόγιζε και της αναλογούν για εφέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιχειρεί να φέρει άμεσα στα κρατικά ταμεία από εφέτος το 1/4 από τα πάνω από 32 δισ. που δικαιούται κανονικά να τα λάβει ισόποσα στα επόμενα έτη μέχρι το 2026.
Ο Ανιτπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι έως τέλος Ιουλίου αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα τα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή 13%, όπως ισχύει και για τις άλλες χώρες.
Η Αθήνα όμως πέτυχε και θα λάβει και άλλα τόσα μέσα στο β΄εξάμηνο της χρονιάς. Και συγκεκριμένα, θα λάβει συνολικά:
- άμεσα, τον Ιούλιο ή έως αρχές Αυγούστου θα λάβει την προκαταβολή 13% του προγράμματος, όπως ισχύει και για κάθε χώρα «οριζόντια». Δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια συνολικά, εκ των οποίων 2,3 δισεκατομμύρια ως άμεσες επιδοτήσεις και 1,6 δισ. ευρώ ως δάνεια.
- αργότερα μέσα στη χρονιά, το φθινόπωρο ή πριν τα τέλη του έτους το αργότερο, θα εισπράξει και άλλα 3,6-4 δισ. ευρώ επιπλέον.
Διαβάστε ακόμα:
Γονικές παροχές: Πότε «τσιμπά» η εφορία τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους
Πιερρακάκης: Οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr έγιναν 1.200 σε δύο χρόνια