Εξυπηρέτηση κατόπιν ραντεβού και μόνο για επείγουσες περιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικού που δίνει διευκρινήσεις για τον τρόπο εργασίας στο δημόσιο με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας. Ορισμένα από τα μέτρα που αναφέρονταν σε γενικές γραμμές στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η εργασία εξ αποστάσεως , βάρδιες με ολιγομελές προσωπικό και χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού υποχρεωτικά σε υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Αναλυτικά, οι ευπαθείς ομάδες, οι τελούντες σε άδεια ειδικού σκοπού καθώς και οι υπάλληλοι, που απουσιάζουν ήδη με μακροχρόνια άδεια (πχ αναρρωτική, άνευ αποδοχών, άδεια ανατροφής, άδεια κυοφορίας λόγω επαπειλούμενης κύησης κ.α.) παραμένουν υποχρεωτικά σπίτι τους.
Για τους υπόλοιπους υπαλλήλους ο οικείος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης κάθε φορέα καλείται να προβεί σε πλάνο εργασιών έκτακτης ανάγκης προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των υπαλλήλων στην υπηρεσία, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα είτε της αυτοπρόσωπης παρουσίας στην υπηρεσία είτε με εξ αποστάσεως παροχή εργασίας (τηλεργασία). Εάν το προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, μπορεί να αξιοποιηθεί και προσωπικό από άλλες οργανικές μονάδες, των οποίων οι αρμοδιότητες δεν κρίνονται κατεπείγουσες αυτή την εποχή και έχει την εμπειρία ή τις γνώσεις για την άσκηση των καθηκόντων που εκτάκτως θα κληθεί να ασκήσει.
Ειδικότερα ορίζεται ότι για :
Α) τις υπηρεσίες εκείνες του φορέα, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα πλήρους ή μερικής αναστολής λειτουργίας και
Β) τις υπηρεσίες εκείνες του φορέα, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε σε πλήρη λειτουργία, έστω και με προσωπικό ασφαλείας.
Βάσει των α) και β) περιπτώσεων:
Γ) τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα (σε επίπεδο Τμήματος, όπου είναι εφικτό, άλλως σε επίπεδο Δ/νσης), οι οποίοι θα παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία για παροχή εργασίας εκ περιτροπής. Ο σχεδιασμός αυτός δύναται να πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση ή ανά δεκαπενθήμερο.
Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη σχετική εγκύκλιο, κατά την εφαρμογή των εν λόγω έκτακτων μέτρων, δεν υποχρεούνται οι Υπηρεσίες να διασφαλίζουν την παραμονή τουλάχιστον των 2/3 των υπαλλήλων σε κάθε οργανική μονάδα και οι υπηρεσιακές ανάγκες θα καλυφθούν με κατ΄ εξαίρεση διάθεση υπαλλήλων από άλλη οργανική μονάδα ή με προσωπικό ασφαλείας που θα οριστεί για το σκοπό αυτό.
Για την εξ αποστάσεως εργασία, η εγκύκλιος σημειώνει ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς επίσης και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η διακίνηση των εγγράφων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ έγγραφα εμπιστευτικού – απόρρητου χαρακτήρα, για τα οποία απαιτείται ιδιαίτερος χειρισμός συνιστάται να διεκπεραιώνονται από το προσωπικό που θα εργάζεται εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία στην Υπηρεσία.
Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων, το προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να έχει οριστεί εκ των προτέρων και να έχει προβλεφθεί το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας.
Συνιστάται, επίσης, η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού. Όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία νομίμως εκ του λόγου αυτού, υποχρεωτικά τους χορηγείται ειδική άδεια λόγω της έκτακτης κρίσης του κορωνοϊού.
Τέλος, υπάρχει σύσταση για επανέλεγχο των αδειών ειδικού σκοπού που χορηγούνται στους υπαλλήλους για τη φροντίδα των τέκνων τους, λαμβάνοντας υπόψη εάν ο άλλος γονέας, απασχολείται σε ιδιωτική επιχείρηση που έκλεισε λόγω της έκτακτης κατάστασης.