«Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών, εξορθολογίζει τις φορολογικές διαδικασίες, ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ο στόχος μας τα φορολογικά έσοδα να προκύπτουν από λιγότερους φόρους και να επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή καλύτερων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και το σύνολο του κοινωνικού κράτους». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας κατά την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η βελτίωση της ευημερίας τους μέσω των σημαντικών μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η ανάπτυξη της οικονομίας, ειδικότερα μέσω της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας.
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την έρευνα και τον ανταγωνισμό, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι με την θέσπισή τους «η Ελλάδα θα δίνει πλέον τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά κίνητρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και εκτίμησε ότι «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο κομμάτι της καινοτομίας, κρατώντας έτσι στην χώρα μας το επιστημονικό μας δυναμικό και τους ταλαντούχους επιχειρηματίες» εδώ πέρα, προσπαθώντας να τους κρατήσουμε εδώ αλλά και να επαναπατρίσουμε κάποιους που έφυγαν ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης.
Ο υφυπουργός αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «ο αναδιανεμητικός ρόλος της φορολογικής μας πολιτικής είναι ο βασικότερος με την έννοια ότι είναι αυτός, ο οποίος συνδέεται πιο άμεσα με την ευημερία των πολιτών. Η κυβέρνηση μας έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα έχοντας στο ενεργητικό της σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση και σταδιακά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο περιορισμός προκαταβολής φόρου» και υπενθύμισε ότι «πάνω από 60 μειώσεις φόρων έχουν γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε ότι «στόχος της ΝΔ είναι με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου να γίνουν και άλλες μειώσεις. Όχι γιατί επιθυμούμε να γίνουμε ευχάριστοι, αλλά γιατί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. μας το επιτρέπει αυτό, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, που ναι είναι προτεραιότητα και θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα όλων μας».
Ο κ. Δήμας επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής είναι στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας γιατί όχι μόνο είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στους πολίτες περισσότερα» και ανέδειξε ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS τα είναι το πιο χειροπιαστό έργο, όσον αφορά τη μείωση της φοροδιαφυγής».
Ο κ. Δήμας αναλύοντας τις διατάξεις του με τις μειώσεις φόρων είπε ότι «η ΝΔ συνεχίζει στη μείωση της φορολογίας των Ελλήνων πολιτών» και επισήμανε ότι μόνο «από τις έκτακτες ενισχύσεις που ανέρχονται στο ποσό των 243 εκατομμυρίων ευρώ, ωφελούνται 1,9 εκατομμύρια πολίτες» και αυτό δεν μπορεί η αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό». Επίσης αντέκρουσε με στοιχεία τον ισχυρισμός του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ότι η χώρα σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης είναι σε χειρότερο επίπεδο ακόμα και από τη Βουλγαρία αντιτείνοντας ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στην 11η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Σε επίπεδο πραγματικής ατομικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν η Ελλάδα είναι στην 21η θέση, πάνω, δηλαδή, εκτός από τη Βουλγαρία και από έξι συνολικά χώρες της Ευρώπης. Στον δείκτη ευημερίας η χώρα μας είναι στο 79% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του ρυθμού αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ο κ. Δήμας, κλείνοντας είπε ότι «η φορολογική μας πολιτική στοχεύει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, στον εξορθολογισμό των φορολογικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, στη φορολογική δικαιοσύνη και στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Ο στόχος μας είναι τα παραπάνω φορολογικά έσοδα τα οποία θα προκύψουν με λιγότερους φόρους να επιστρέψουν στην ίδια την κοινωνία με τη μορφή καλύτερων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και το σύνολο του κοινωνικού κράτους».
Διαβάστε ακόμη:
Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Να φέρουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα τονώσουν την ανάπτυξη (διάγραμμα)