Του Αργύρη Παπαστάθη
Η αλήθεια είναι ότι η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία δεν περιλαμβάνεται στην χρηματοδοτική σύμβαση του τρίτου μνημονίου αλλά περιλαμβάνεται στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της να μειωθούν αυτά τα πλεονάσματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός μιλώντας στην τελευταία ημέρα των εργασιών του 2ου Φόρουμ των Δελφών την Κυριακή.
Στην ίδια ενότητα συμμετείχαν ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Σταϊκούρας πρότεινε τη διατύπωση «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους» αντί των όρων βιώσιμο ή μη βιώσιμο χρέος. Ο ίδιος τόνισε ότι η αυξητική δυναμική του χρέους ανακόπηκε με την αναδιάρθρωση του 2012 ενώ βελτιώθηκε και το προφίλ του χρέους. «Το πρόβλημα είναι ο παρονομαστής», συνέχισε, «δηλαδή η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ η οποία δεν αντιστράφηκε όπως πρόεβλεπαν τη διετία 2015-2016».
Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η μείωση του χρέους κάτω από το 100% ως το 2030 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση πρότεινε χαμηλά επιτόκια στα επίπεδα του ESM για όλους τους θεσμικούς πιστωτές, ανάληψη ολόκληρου του χρέους από τον ESM με επιμήκυνση λήξεων και, τέλος, μείωση πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ συν 2% του ΑΕΠ για επενδυτικούς-αναπτυξιακούς σκοπούς επί μια δεκαετία.