search icon

Οικονομία

Διεύρυνση συνεργασίας μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΟΕΕ

Συνάντηση Σταϊκούρα με την διοίκηση του Επιμελητηρίου

Στην περαιτέρω διεύρυνση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το προεδρείο του ΟΕΕ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών και το ΟΕΕ, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, θα ενισχύσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, μέσω των μελετών και των προτάσεών του.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το προεδρείο του ΟΕΕ παρέδωσε στον κ. Σταϊκούρα τις προτάσεις του για μία σειρά θεμάτων, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως για τη φορολογία, τις επενδύσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, τα «κόκκινα» δάνεια και τον τραπεζικό τομέα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «το οικονομικό επιτελείο έχει προτάξει ως θεμελιώδη στόχο την υψηλού ρυθμού οικονομική μεγέθυνση εντός πλαισίου πειθαρχημένων, υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και ευσταθούς τραπεζικού τομέα. Η προσέγγιση αυτού του στόχου έχει δρομολογηθεί να γίνει με την κίνηση της οικονομίας επί ενός ανοδικού, ενάρετου “σπιράλ”.

Ο οδικός χάρτης εντός του ανοδικού σπιράλ, ενδεικτικά προβλέπει την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη μείωση των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, την κάλυψη του επενδυτικού χάσματος με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των εμβληματικών επενδύσεων, τη μείωση των οφειλών του Δημοσίου, την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Θεωρώ ότι υλοποιώντας αυτό το σχέδιο, με σταθερό το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η οικονομία θα μεγεθύνεται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα και οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι, στην παρούσα συγκυρία, «κρίνεται αναγκαία η προσήλωση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας και θα διευκολύνουν την είσοδο των επενδυτών, όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η ταχύτητα αδειοδότησης επενδύσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σύμφωνα με τον δείκτη WEF. Μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, με στόχο την εισροή ξένων κεφαλαίων, που τα προηγούμενα χρόνια καθυστερούσαν λόγω της πολυπλοκότητας της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και της δυσλειτουργίας του ελληνικού δημοσίου».

Exit mobile version