search icon

Οικονομία

Εγκύκλιος ΓΓΔΕ: Έτσι μπορείτε να αποφύγετε την κατάσχεση

Διευκρινίσεις για τα ακατάσχετα όρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς - Πώς θα κάνετε άρση ή περιορισμών της κατάσχεσης - Τι γίνεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης

Διευκρινίσεις για τα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων αλλά και τους τρόπους απαλλαγής από τις κατασχέσεις εξέδωσε με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι οφειλέτες μπορούν να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις απαιτήσεων (μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων) στα χέρια τρίτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ ανά μήνα. Σε περίπτωση που το ποσό είναι μεγαλύτερο επιτρέπεται η κατάσχεση του μισού υπερβάλλοντος ποσού αλλά μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι δεσμεύονται μόνο τα 250 ευρώ, έως αυτό το ποσό, ενώ πάνω από τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Για τις καταθέσεις το όριο προστασίας έχει τεθεί στα 1.250 ευρώ, υπό την προϋπόθεση δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

«Παγώνουν» οι κατασχέσεις σε περίπτωση ρύθμισης των οφειλών – Πότε γίνεται άρση ή περιορισμός της κατάσχεσης

Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

Αιτήματα άρσης ή περιορισμού κατάσχεσης με πρόταση καταβολής συγκεκριμένου ποσού ή δέσμευσης άλλου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη ή για άλλο λόγο, εξετάζονται μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, που ανήκει η αρμοδιότητα επιδίωξης είσπραξης της οφειλής, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εξέταση του αιτήματος άρσης της επιβληθείσας κατάσχεσης, στην περίπτωση που η οφειλή για την οποία αυτή επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσόν των 50.000 ευρώ και οφείλεται μέρος ή το σύνολο αυτής.

Στην περίπτωση που υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η αίτηση διαβιβάζεται στην Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών για την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου και την εισήγηση προς τον Γενικό Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. για την έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος.

Σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο και το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των οφειλετών, διευκρινίζεται ότι η ύπαρξη βεβαιωμένων οφειλών άνω των 100.000 ευρώ και η μη εξυπηρέτησή τους για διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών είναι ικανή συνθήκη για να ενεργοποιήσει ποινικές διώξεις.

Exit mobile version