Δίχως φρένο συνεχίζεται το πληθωριστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, με τη Eurostat να ανακοινώνει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτών σκαρφάλωσε στο 10,7% τον Μάιο (πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη) από 9,1% τον Απρίλιο και 8% τον Μάρτιο του 2022. Σε μηνιαίο επίπεδο δε, η άνοδος των τιμών καθορίστηκε στο καθόλου αμελητέο +1,2%.
Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1% έναντι 7,4% τον Απρίλιο, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8%. Όσον αφορά τους παράγοντες που «πυροδότησαν» τη νέα έκρηξη τιμών, η ενέργεια παραμένει στη Νο.1 θέση, με τις τιμές να εκτοξεύονται στο 39,2% σε ετήσιο επίπεδο (από 37,5% τον Απρίλιο) και στο 2% σε μηνιαίο επίπεδο.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων, επίσης, καθορίστηκε στο 7,5% (από 6,3% τον Απρίλιο) και στο 1,3% αντίστοιχα. Εξαιρώντας την ενέργεια, ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 4,6% σε ετήσια βάση (από 4,1% τον Απρίλιο) και στο 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ εξαιρώντας και την ενέργεια και τα τρόφιμα, η επίδοση του Μαΐου ήταν 3,8% (από 3,5% τον Απρίλιο) και 0,5% αντίστοιχα.
Από τα επιμέρους στοιχεία των κρατών – μελών, η προσοχή στρέφεται στην Ανατολική Ευρώπη, όπου το πληθωριστικό πρόβλημα είναι εντονότερο, λόγω της γειτνίασης με τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Εσθονία, για παράδειγμα, σημείωσε αύξηση τιμών κατά 20,1%, με τη Λιθουανία να ακολουθεί στο 18,5% και τη Λετονία στο 16,4%. Παράλληλα, Σλοβακία και Ολλανδία είχαν πληθωρισμό 11,8% και 10,2% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Μάλτα (5,6%), στη Γαλλία (5,8%), στη Φινλανδία (7,1%) και στην Ιταλία (7,3%).
Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η εξής: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα «ριζώσει» στην αγορά, όταν «ξεφουσκώσει» η εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια; Ή θα αποκλιμακωθεί λίγους μήνες αργότερα;
Ως τώρα η Ελλάδα έχει πληθωρισμό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή και πολύ χαμηλότερο από χώρες, όπως Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Βέλγιο κλπ. Από το ξέσπασμα του πολέμου και μετέπειτα, όμως,, πληθωρισμό υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα έχουν σχεδόν αποκλειστικά μόνον χώρες, οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Η Ελλάδα, ωστόσο, αδικείται από την σύγκριση, επειδή, όταν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο πληθωρισμός αυξανόταν από τις αρχές του 2021, στη χώρα μας είχαμε έως και τον Απρίλιο του 2021 αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής. Δηλαδή ο τιμάριθμος έπεφτε αντί να αυξάνεται, με αποτέλεσμα ως τον περασμένο μήνα να συγκρίνεται το «ναδίρ» με το «ζενίθ».
Μένει να αποδειχθεί, πάντως, αν οι τιμές θα δείξουν σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακά θα εξομαλυνθούν, ή αν έρχεται και νέο κύμα αυξήσεων, το οποίο θα σαρώσει την αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πρόδρομοι δείκτες «κτυπούν καμπανάκι» για «σκηνές ροκ» στην ελληνική αγορά, όπως η τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, πριν ακόμα φτάσει στις τιμές καταναλωτή.
Στην πράξη, όλα αυτά θα κριθούν από την πορεία του δομικού πληθωρισμού (core inflation), όταν σε λίγες μέρες ανακοινωθεί ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και διαφανεί πώς εξελίσσεται το πληθωριστικό κύμα στην εγχώρια αγορά, αν εξαιρεθούν η επίδραση που ασκούν εξωγενείς και εποχικοί παράγοντες (πχ τιμές αερίου, πετρελαίου, ενέργειας και νωπών τροφίμων).
Ας σημειωθεί ότι για τον Απρίλιο του 2022, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 10,2%.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Θα συνεχιστεί η πτώση των μετοχών – Aσπίδα στον πληθωρισμό τα ακίνητα
Ιράν: Σε επ’ αόριστον ομηρία τα ελληνικά τάνκερ – Δεν κινδυνεύουν άλλα πλοία
Ισκαντάρ Σάφα: Πήρε τον Σκαραμαγκά με 1 ευρώ, θέλει και τα ρέστα