Σαν μετεωρίτης πέφτει πάνω από την βιομηχανία αερομεταφορών ο επιθετικός κορωνοϊός, οδηγώντας τα κράτη σε πρωτοφανή μέτρα κλεισίματος των συνόρων και σε αναστολή δρομολογίων τις αεροπορικές εταιρείες που δέχονται τις μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις στην ιστορία τους.
Χθες, η Ελλάδα αποφάσισε να επεκτείνει την καραντίνα των ευρωπαϊκών χωρών, σταματώντας τις επιβατικές μεταφορές προς την Μεγάλη Βρετανία ενώ και η Τουρκία προστέθηκε στην λίστα των «απαγορευμένων» χωρών, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία.
Ο κατάλογος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες με κάποιους να προβλέπουν την λήψη αντίστοιχων μέτρων και για την Γαλλία, όπου ο μακάβριος κατάλογος πλησιάζει τα 900 θύματα και δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του μήνα να κορυφωθούν με την γενική απαγόρευση των διεθνών πτήσεων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ τήρησαν μέχρι σήμερα μια ήπια στάση στο θέμα των αεροπορικών μεταφορών μολονότι αποδεδειγμένα αποτελεί μία από τις κύριες πηγές μετάδοσης του ιού. Η ΕΕ κράτησε μια ενιαία πολιτική στο θέμα των ταξιδιωτικών περιορισμών, βγάζοντας εκτός δρομολογίων τις χώρες εκτός Σέγκεν.
Καθώς όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και η επιβατική κίνηση έχει χτυπήσει «κόκκινο», η επιβολή πιο σκληρών μέτρων στις αερομεταφορές αποτελεί μονόδρομο. Χθες η Aegean, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τα δρομολόγια εσωτερικού και από την Πέμπτη 26 Μαρτίου και μέχρι 30 Απριλίου, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις του δικτύου εξωτερικού από όλες τις βάσεις της εταιρείας. Θα εκτελείται μόνο μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων από Αθήνα και προς Βρυξέλλες, για λόγους όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η AEGEAN ενημέρωσε ότι θα διατηρήσει ένα μικρό σε συχνότητες πτητικό πρόγραμμα εσωτερικού σε όλους τους προορισμούς του δικτύου και με μοναδικό σκοπό τη συνδρομή στην ειδική μετακίνηση προσώπων και αναγκαίων υλικών για κάλυψη των βασικών αναγκών.
Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που στέλνει διεθνώς ο αεροπορικός κλάδος είναι δραματικά. Πρόσφατο άρθρο των Financial Times, επικαλείται στοιχεία του διεθνούς συμβουλίου αεροδρομίων ACI Europe, σύμφωνα με τα οποία τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα έχουν 187 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες το 2020, καταγράφοντας μείωση 7,5% σε ετήσια βάση έναντι προβλεπόμενης αύξησης 2,3%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων ύψους 1,32 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι αξιοσημείωτη μάλιστα δήλωση του κ. Stefan Schulte, διευθύνοντος συμβούλου της Fraport, από τους μεγαλύτερους λειτουργούς αεροδρομίων, ο οποίος εκτίμησε ότι η μείωση των επιβατών θα φτάσει 60% τον επόμενο μήνα μετά και την απόφαση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, να ακυρώσει πάνω από 30.000 πτήσεις ζητώντας κρατική ενίσχυση.
Να σημειωθεί ότι από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς την χώρα μας εξαιρούνται οι εμπορευματικές (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του), οι κρατικές (state), οι αναγκαστικές (emergency), οι υπερπτήσεις (overflights), οι ανεφοδιασμού και οι πτήσεις επαναπατρισμού.