Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Tα βέλη, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών εξακολουθεί να συγκεντρώνει ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Δημήτρης Τσακίρης, ο οποίος φέρεται να προέτρεψε τους ασφαλισμένους που παραπονιούνται για τη δυσβάστακτη επιβάρυνση από φόρους και εισφορές να φύγουν για τη Βουλγαρία.

Κύκλοι του υπουργείου Eργασίας διέψευσαν τη φημολογία περί παραίτησης του διοικητή τονίζοντας ότι ο κ. Τσακίρης έχει την πλήρη κάλυψη του υπουργού Εργασίας.

Αίσθηση έκανε και η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας πάει αυτός να κάνει τον διοικητή στη Βουλγαρία, δεν είναι αυτή η απάντηση σε ένα πρόβλημα, η απάντηση είναι “κάτσε κάτω να το κουβεντιάσουμε”».

Το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Τσακίρη φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

«Ακούει κανείς από την Κυβέρνηση; Τι απαντά αλήθεια ο Πρωθυπουργός της χώρας για όλα όσα δηλώνει ο Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Τσακίρης;» διερωτάται δηκτικά ο γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

Τονίζει, δε, ότι «ενώ η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα είναι τραγική, η κυβέρνηση σκανδαλίζει με την προσπάθεια κατάληψης του κράτους, το διορισμό συγγενών και φίλων της εξουσίας σε κρατικές θέσεις, καθώς και την ευνοϊκή μισθολογική τους μεταχείριση. Τώρα πλέον, η κυβέρνηση, “… πέρασε σε επόμενο επίπεδο”, όπου, δια στόματος κ. Τσακίρη, προκαλεί και λοιδορεί τον ελεύθερο επαγγελματία, τον άνθρωπο που αγωνίζεται να κρατήσει όρθια την μικρομεσαία, κατά κύριο λόγο, επιχείρησή του και να είναι συνεπής προς τις ασφαλιστικές του και φορολογικές του υποχρεώσεις», κατηγορώντας την κυβέρνηση για εχθρική αντιμετώπιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που προσωποποιεί όπως υποστηρίζει «την κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης».

Προσθέτει, δε, ότι πάνω από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες, ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τους υψηλούς φόρους της χώρας μας, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 διαγράφηκαν περίπου 10.000 επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι κλείνουν περίπου δύο επιχειρήσεις την ημέρα.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Δεν φτάνει που εξοντώνουν επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τους εκβιάζουν κι από πάνω! Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ, τους είπε να φύγουν στη Βουλγαρία αν δεν μπορούν να πληρώσουν! Είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για το επιχειρείν, στόχος τους είναι η κοινωνική ισοπέδωση και η μαδουροποίηση της χώρας. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να «πάρουν το κεφάλι» του κ. Διοικητή!

«Ο κ.Τσίπρας είναι γνωστό ότι με την εξοντωτική φορολογική πολιτική του και την υπέρογκη αύξηση των εισφορών έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας, περισσότερο απ΄ ότι η ίδια η βουλγαρική κυβέρνηση. Κι εκεί που περιμένεις το κυβερνητικό σύστημα εξουσίας τουλάχιστον να προβληματιστεί από την κατάσταση, ακούς την κυνική δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΕ «οποιος αδυνατεί να πληρώσει ας πάρει την οικογένειά του κι ας πάει στη Βουλγαρία». Δεν περιμένουν τον κύριο διοικητή. Το κάνουν ήδη. Αλλά στους καρεκλοκένταυρους, φαίνεται ότι είναι εντελώς αδιάφορο» σχολίαζει το Ποτάμι.

Το συμβάν που προκάλεσε σάλο εκτυλίχθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό στη Φλώρινα. Ένας από τους ασφαλισμένους είπε σε κάποια στιγμή στον διοικητή του ΟΑΕΕ ότι από την 1η Ιανουαρίου, με τις αλλαγές στη φορολογία αλλά και τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλαγές, οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος.

Σύμφωνα με παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ο διοικητής του απάντησε πως όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία.

Ο ίδιος ο κ. Τσακίρης έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων. Όπως υποστήριξε, ενημέρωνε τους ασφαλισμένους ότι αν φύγουν στη Βουλγαρία και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στην Ελλάδα, δεν θα πάρουν σύνταξη. Ανέφερε επίσης ότι οι επαγγελματίες δεν πρέπει να εξαντλούν τη δημιουργικότητά τους, αναζητώντας τρόπους να εισφοροδιαφύγουν.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Τσακίρης

tsakirisi.jpg

Πάντως, η προτροπή για φυγή στη Βουλγαρία δεν είναι η πρώτη δήλωσή του που έκανε αίσθηση.

Την ημέρα που εγκρίθηκε η ανάληψη των καθηκόντων του στη Βουλή, τον Νοέμβριο του 2015, ο εργατολόγος Δημήτρης Τσακίρης απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα σε σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα για «το φτωχό βιογραφικό μόλις 11 γραμμών που κατέθεσε», επεσήμανε: «Τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταμεία».

Ο οργανισμός που διοικεί θεωρείται ο μεγάλος «ασθενής» του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τον ΑΚΑΓΕ αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης η οποία ανέρχεται σε 835 εκατ. ευρώ. Το ταμείο «ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι φέτος, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.