search icon

Οικονομία

ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις

Αποκαλυπτήρια για τις τελικές αποφάσεις - Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα και απόηχος των αναβαθμίσεων από DBRS και Moody's - Τι κερδίζουν και τι χάνουν νοικοκυριά, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Εξαγγελίες «εκτάκτου ανάγκης» και μικρότερο «καλάθι» παροχών θα περιλαμβάνει η φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρά τον απόηχο των αναβαθμίσεων από DBRS και Moody’s. Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα αλλά και η ανάγκη να έρθουν και άλλες αναβαθμίσεις από ξένους οίκους (κυρίως από τον Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου) υποχρεώνουν την κυβέρνηση να βάλει ξανά «στο συρτάρι» άλλα νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας –και όχι μόνον- τα οποία σχεδίαζε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των εκτάκτων ενισχύσεων για τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες των φυσικών καταστροφών, αλλά δεν θα πάρει πίσω τα μέτρα έχει ήδη εξαγγείλει προεκλογικά.

Και συγκεκριμένα, αναμένεται να εξαγγείλει:

Κανονικά θα δοθεί εφέτος και το επίδομα θέρμανσης (χωρίς αλλαγές από πέρυσι), αλλά και το νέο επίδομα Youth Pass (Κάρτα Νέων) που θα δοθεί 10 Δεκεμβρίου σε όσους κλείνουν φέτος το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης θα δοθούν και οι αυξήσεις μισθών (μισό δισ. ευρώ ή έως 2 επιπλέον μισθοί το χρόνο) στο Δημόσιο το 2024.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, δεν θα περιλαμβάνεται επέκταση του επιδόματος Market Pass για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καθώς θα απαιτούνταν κονδύλια επιπλέον 200 εκατομμύρια ή 0,1% καθώς ο στόχος του προϋπολογισμού παραμένει για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.

Με την ίδια λογική, δεν θα εξαγγείλει νέα «επιταγή ακρίβειας» 100-200 ευρώ για τα Χριστούγεννα, αν και στην πραγματικότητα δεν αποκλείεται τελικά κάτι τέτοιο να συμβεί –και εν είδει παράτασης Market Pass- αν και εφόσον φυσικά εκ του αποτελέσματος προκύψει κάποιο περίσσευμα (υπερπλεόνασμα) ως το τέλος της χρονιάς, που όμως δεν μπορεί από τώρα να προβλεφθεί και να ανακοινωθεί.

«Σίγουρο» θεωρείται όμως και ότι θα εξαγγελθεί και ένας νέος, μόνιμος «κουμπαράς» για έκτακτες αποζημιώσεις λόγω θεομηνιών. Το «Ταμείο Καταστροφών» που θα τροφοδοτείται από εθελοντικές εισφορές, αλλά και από μία υποχρεωτική ειδική εισφορά ή «τέλος», το ύψος και το πλαίσιο της οποίας θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και θα εξειδικευθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Το Ταμείο αναμένεται να συγκεντρώσει πόρους 200-300 εκατ. ευρώ για «τα πρώτα έξοδα» σε κάθε αντίστοιχη περίσταση που τυχόν προκύπτει και στο μέλλον (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) καθώς σταδιακά όλο και περισσότερες κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στη φορολογία για το Περιβάλλον, με νέους πόρους που θα αντλούνται από πολίτες και επιχειρήσεις για τους σκοπούς αυτούς.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει η θετική ετυμηγορία της Moody’s για την Ελλάδα

Το «Crystal Symphony» σαλπάρει από Πειραιά για κρουαζιέρες πολυτελείας (pics)

Ποια εταιρεία ξαναπουλά στους καταναλωτές ρούχα που πετάνε σε κάδους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version