Του Κωστή Πλάντζου
Για διαπραγμάτευση διαρκείας για τα νέα μέτρα λιτότητας και τις μεγάλες ανατροπές στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζουν πλέον κυβερνητικές πηγές. Όπως και επισήμως αρχίζει πλέον να διαρρέεται, η β΄ αξιολόγηση δεν θα κλείσει ούτε στις 5 Δεκεμβρίου, ούτε μέχρι τα τέλη του 2017, αλλά σε κάποιο έκτακτο Eurogroup που ίσως συγκληθεί στις αρχές Ιανουαρίου, ή στο προγραμματισμένο για τις 23 του μηνός εκείνου.
Πάση θυσία όμως η κυβέρνηση θέλει να επιδείξει πρόοδο και να επιτύχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Για τον σκοπό αυτό, μετά το χθεσινό 12ωρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (από το μεσημέρι έως και μετά τα μεσάνυχτα) η «παρέλαση» υπουργών θα συνεχιστεί σήμερα και έως το μεσημέρι της Τρίτης.
Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς, επί του παρόντος, διαμορφώνεται ως εξής:
10.00 Αγορές προϊόντων
11.30 Χρηματοπιστωτικά
13.30 Δικαιοσύνη
14.30 Ενέργεια
15.30 Αποκρατικοποιήσεις
16.30 Διαφθορά
17.30 Φορολογική διοίκηση
Επί τάπητος θα τεθούν από το πρωί σήμερα οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπεχρεωμένων επιχειρήσεων με τους πιστωτές τους (δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους κλπ), οι ανατροπές στην αγορά που προτείνει ο ΟΟΣΑ (δηλαδή τα υπόλοιπα μέτρα της 1ης και 2ης εργαλειοθήκης και ολόκληρη η 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), η Διοικητική Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, οι παρεμβάσεις στην Παιδεία για τις οποίες δεν επετεύχθη ούτε χθες συμφωνία, τα μέτρα καταπολέμησης της Διαφθοράς κλπ.
Στο παρασκήνιο πάντως, η κυβέρνηση ποντάρει στο απροκάλυπτο «σπρώξιμο» που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους στα δημοσιονομικά, προκειμένου να αποφύγει -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητος, πέραν όσων ήδη δρομολογούνται από 1-1-2017.
Ωστόσο για τα δημοσιονομικά δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη του το ΔΝΤ, που θα θέσει τους δικούς του όρους όταν ξεκινήσει η συζήτηση για την συμμετοχή του με νέο δάνειο ύψους περίπου 6 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον παραμένει ανοικτή η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δρομολογήσει για το 2018 και αποτελεί μέρος της β΄ αξιολόγησης που πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά οι θεσμοί αμφισβητούν την απόδοση των μέτρων που τους παρουσιάζει.
Ατέρμονες διαπραγματεύσεις
Και παρότι έχουν αρχίσει ήδη οι υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» που είχε χαράξει η κυβέρνηση, με τους ελευθέρους επαγγελματίες να αποκλείονται τελικά από τις ρυθμίσεις και το «κούρεμα οφειλών» που σχεδιάζονται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, και τον συνδικαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση κρατά για το τέλος τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις που καλείται για τις ομαδικές απολύσεις και το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Θέλουμε κάποια θέματα να τα αφήσουμε για αργότερα, όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος» λέει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση μπαίνει στην λογική της «αντιπαροχής» και της χρονικής μετάθεσης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Σε τέτοια περίπτωση, αν δεν κλείσουν τα θέματα αυτά ως τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε η κυβέρνηση θα έχει περάσει από την Βουλή την μεγάλη μάζα των νέων διατάξεων που απαιτούνται, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θέλει να αποσπάσει μια πολιτική συμφωνία για «χέρι με χέρι» ανταλλαγή των μέτρων λιτότητος και διαρθρωτικών αλλαγών που θα λάβει με τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι, ώστε στη συνέχεια να παραδώσει και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα προκειμένου να πάρει κάτι παραπάνω στα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα μέτρα λιτότητας που θα δεσμεύεται να λάβει –και πριν τουλάχιστον θέσει τους όρους το ΔΝΤ- θα αποτυπώνονται στα κείμενα συμφωνίας που ετοίμασαν οι Ευρωπαίοι και έστειλαν προς υπογραφήν στην κυβέρνηση. Μετά τις όποιες αλλαγές τυχόν συμφωνηθούν έως την Τρίτη ή και εξ αποστάσεως έως τις 5 Δεκεμβρίου, τα μέτρα αυτά θα περνούν προς ψήφιση από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου –ή και ακόμα παραπέρα.