Περί τα 3 εκατ. επισκέπτες θα φέρει και φέτος ο ταξιδιωτικός κολοσσός της TUI στην Ελλάδα με τον Τhomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου να δηλώνει ότι η Ελλάδα παραμένει «η δεύτερη καλύτερη αγορά για τον όμιλο μετά την Ισπανία».
Ο κ. Ellerbeck, ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με θέμα: «Το Όραμα της Ευρώπης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. «Η TUI εντάσσει την Ελλάδα στις καλύτερές της αγορές, με τη χώρα να διατηρεί και φέτος αντίστοιχες επιδόσεις με τα υψηλά νούμερα του 2018», σχολιάζει στο NM ο κ. Εllerbeck. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για Τουρκία φέτος έπιασε «κόκκινο» με διψήφιο ποσοστό αύξησης για τον όμιλο, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση ως η καλύτερη αγορά στη Μεσόγειο για την TUI, μετά την Ισπανία.
Ο κ. Εllerbeck επιβεβαιώνει και το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον του ομίλου στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, όπου ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα projects αφορούν και το νέο 5άστερο Robinson Club στην Ιεράπετρα, το οποίο θα λειτουργήσει το 2020, μετά από μια επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του υπερτουρισμού για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στον ευρωπαϊκό Νότο, σε αγορές όπου ο τουριστικός κλάδος αποτελεί από τις βασικότερες πηγές εσόδων. «Υιοθετώ την έτερη άποψη που λέει ότι πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι προορισμοί που έχουν υπερτουρισμό, αλλά κυρίως οι προορισμοί που δεν έχουν καθόλου τουρισμό.
Ο υπερτουρισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα και ενεργό το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων (σ.σ. ο όμιλος φέρνει στην Ελλάδα και επισκέπτες κρουαζιέρας σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα Σαντορίνη) είναι γνωστά πολλούς μήνες πρίν, επομένως με τον σωστό προγραμματισμό μπορούν να ελεγχθούν και οι ροές ώστε να μπούν περιορισμοί. O κάθε προορισμός μπορεί να ρυθμίσει αυτόνομα τα ζητήματα που υπερτουρισμού που αντιμετωπίζει και δεν είναι σωστό να γίνονται γενικεύσεις Υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν ένας προορισμός δεν προσελκύει καθόλου επισκέπτες».
Ο κ. Ellerbeck αναφέρεται και στο ζήτημα της κρουαζιέρας σε σχέση με το περιβάλλον. «Γίνεται πολύς λόγος για τις εκπομπές των κρουαζιερόπλοιων κι ότι ένα 2,5% παγκοσμίως προέρχεται από τον ναυτιλιακό κλάδο. Ωστόσο ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων συνολικά είναι περί τα 300, όταν τα εμπορικά πλοία είναι κοντά στις 50.000. Επομένως ούτε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνονται γενικεύσεις».
Το TUI Care Foundation
Ο κ. Ellerbeck έχει το ρόλο και του πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος της TUI, TUI Care Foundation.
H TUI Care Foundation υποστηρίζει αυτή την στιγμή τη διττή επαγγελματική εκπαίδευση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και δή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον τουρισμό και στην εστίαση DUAL Hellas του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Μέσω της υποστήριξης της TUI Care Foundation, 20 νέοι και νέες 18-24 χρονών θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στα γερμανικά πρότυπα της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Η επιλογή των νέων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα βασιστεί σε κοινωνικά κριτήρια, όπως το οικογενειακό εισόδημα, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.ά. Σκοπός της δράσης, εκτός από την προσπάθεια άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και την υποστήριξη της ισότητας πρόσβασης στην αγορά εργασίας, είναι και η ενίσχυση της ισότητας των φύλων, καθώς η υποστήριξη της TUI Care Foundation προβλέπει, ότι οι νέες που θα επωφεληθούν, θα αποτελούν τουλάχιστον το 50% του συνόλου.
«Το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δίνει στους νέους δυνατότητες εισόδου στην αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας του τουρισμού και δημιουργεί ευκαιρίες για να ξεκινήσουν σταδιοδρομία σε ένα πολυσχιδή επαγγελματικό τομέα. Οι γνώσεις και ικανότητες, που θα αποκομίσουν οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες, δεν αφορούν μόνο στους τομείς του τουρισμού και των ξενοδοχείων, αλλά μπορούν να είναι χρήσιμοι και σε άλλους τομείς της παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης πελατών. Έτσι επωφελούνται τόσο οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες όσο και οι χώρες τους, καθώς δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας, ειδικά σε χώρες με υψηλή ανεργία νέων».
Ειδικά για την Ελλάδα, ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας, καθώς στον κλάδο απασχολούνται περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι.
Το εκπαιδευτικό κέντρο DUAL Hellas λειτουργεί από το 2018 από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο κι έχει σκοπό την προώθηση της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με γερμανικά πρότυπα και την άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στόχος είναι η Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση να αποτελέσει μια επιπλέον ευκαιρία για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά επίσης να αναδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Σύμφωνα με τον συντονιστής του προγράμματος DUAL Hellas κ. Βασίλη Σακά, το πρόγραμμα DUAL Hellas προσφέρει εκπαίδευση στα επαγγέλματα: (α) Ξενοδοχοϋπάλληλος, (β) Ειδικός/-ή Εστιατορίου και (γ) Μάγειρας – Μαγείρισσα. Το πρόγραμμα διαρκεί τρία έτη. Κάθε έτος εκπαίδευσης περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κατά τη χειμερινή περίοδο, που διαρκεί από τον Νοέμβριο έως και το Μάρτιο. Η θεωρητική εκπαίδευση συνοδεύεται από εξάμηνη υποχρεωτική κατ’ έτος ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση (Απρίλιος – Οκτώβριος), κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες εργάζονται σε συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με πλήρη μισθό, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν επαγγελματική εμπειρία και συνείδηση από το πρώτο έτος της εκπαίδευσής τους.
Η ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση πραγματοποιείται σε 4* και 5* ξενοδοχεία των μεγαλύτερων τουριστικών ξενοδοχειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων και η Atlantica Hotels & Resorts, μακροχρόνια κοινοπραξία της TUI, καθώς και τo ξενοδοχειακό brand της TUI, η TUI Robinson Club με δυο ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στην Κω και στην Κυλλήνη κι ένα νέο υπό κατασκευή στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Η Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν άρτια και να αποτελέσουν το προσωπικό, που θα στελεχώσει θέσεις υψηλής ζήτησης εντός της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ειδικά σε μια εποχή με αυξανόμενη ζήτηση για καλά εκπαιδευμένους συνεργάτες.
Μετά το πέρας της τριετούς εκπαίδευσής τους, οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.