Η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και η πανδημία της Covid-19 ισοδυναμεί με άλλη μια καθυστέρηση με μεγάλο κόστος, σχολιάζει ο καναδικός οίκος DBRS σε νέο του report.
To 2020 η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ανήλθε στο 8,2% λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης ουσιαστικά της τουριστικής βιομηχανίας που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως σημειώνει η DBRS, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της μεσοπρόθεσμα.
Λίγο πριν την παρουσίαση των λεπτομερειών του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι επιχορηγήσεις που θα δοθούν θα αφορούν τέσσερις πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την προώθηση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις μαζί με τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Η Ελλάδα θα είναι από τους πλέον ωφελημένους από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), με κονδύλια 30,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις την επόμενη 5ετία. Εξ αυτών, τα 17,8 δισ. (σχεδόν 10% του ΑΕΠ του 2019) είναι επιχορηγήσεις κατά τα 12,7 δισ. δάνεια που θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.
«Συνολικά, η DBRS Morningstar περιμένει ότι το ταμείo (RRF) θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης υποδομών και τις προοπτικές για την αγορά εργασίας μέσω δαπανών σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις ικανότητες των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, λόγω της φύσης του Ταμείου, η αξιοποίηση των κονδυλίων ίσως αποδειχθεί πρόκληση και να απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της ατζέντας μεταρρυθμίσεων από τη δημόσια διοίκηση», σημειώνει το στέλεχος του οίκου Σπυριδούλα Τζίμα – μια εκ των συντακτών του report της DBRS.
Για την αποδοτική αξιοποίηση των κονδυλίων θα απαιτηθεί ισχυρή κρατική δέσμευση και διοικητική ικανότητα για τη διαχείριση των κεφαλαίων. Ευρύτερα, η θετική επίπτωση του Ταμείου στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις ομαλές εγκρίσεις εκταμιεύσεων και τον καταμερισμό των πόρων σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη:
Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε πληρώνεται η β΄δόση – Ποιοι το δικαιούνται
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μόλις σε 15 λεπτά η διαδικασία από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ