«Από την επικαιροποίησή μας τον Μάρτιο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί στην πλειονότητα των χωρών που αξιολογούμε. Οι ευρωπαϊκές προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022, ειδικότερα, έχουν μειωθεί λόγω των επιπτώσεων των ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των επακόλουθων υψηλότερων πιέσεων στον πληθωρισμό και των πρόσθετων διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού», εξηγεί η DBRS.
Για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης προέβη σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη, με εγχώριο ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9% φέτος και κατά 3,2% το 2023 έναντι 4,3% και 3,4% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή του για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές. Η ανεργία εκτιμά πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 12,9% και το 2023 στο 12,4%.
Οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων φαίνεται ότι θα διατηρηθούν καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης προς το 2023.
Παρά τις χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε πολλές από τις κράτη που αξιολογεί. Οι προβλέψεις για την ανεργία έχουν αναθεωρηθεί περαιτέρω προς τα κάτω στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ιδίως στη Βόρεια Αμερική.
Με μερικές μεγάλες προηγμένες χώρες να βρίσκονται ήδη κοντά στα ουδέτερα επιτόκια πολιτικής, αναμένει ότι ο κύκλος σύσφιξης θα έχει αντίκτυπο στην αύξηση της ζήτησης τους επόμενους 6-12 μήνες. Αυτό είναι πιθανό να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο μιας τεχνικής ύφεσης, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται και καθώς ορισμένες εταιρείες θα απολύσουν εργατικό δυναμικό ως απάντηση.
«Αν και παρακολουθούμε τις επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως σε χώρες με υψηλές τιμές ακινήτων και υψηλούς ρυθμούς κατασκευής κατοικιών, βλέπουμε ελάχιστους λόγους να περιμένουμε ότι η επερχόμενη παγκόσμια επιβράδυνση θα μετατραπεί σε σοβαρή ύφεση. Για τις περισσότερες από τις αξιολογήσεις μας, το σενάριο μιας ήπιας προσγείωσης και το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης δεν είναι ι πιθανό να διαφέρουν ουσιαστικά όσον αφορά τις πιστωτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, μια βαθύτερη ύφεση, ιδιαίτερα αν προκληθεί από πρόσθετους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, μια αναζωπύρωση της πανδημίας ή μια βαθιά ύφεση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις», καταλήγει η DBRS.
Διαβάστε ακόμη:
Ακριβαίνουν τα ταξίδια: Η υψηλή ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και στα αεροπορικά εισιτήρια
Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Νέες επενδύσεις και επέκταση στα Βαλκάνια για τη ΒΙΑΝΕΞ
Power Pass: Γιατί ακυρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για τα 600 ευρώ