search icon

Οικονομία

Commerzbank: Ο πληθωρισμός οδεύει προς νέες κορυφές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ο ρόλος του πετρελαίου και ο πυρήνας του πληθωρισμού - Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να σπάσει ακόμη και το όριο του 9% το φθινόπωρο.

Ο πληθωρισμός τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στις ΗΠΑ είναι πιθανό να φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τις πρόσφατες ελπίδες, εξηγούν οι Jörg Krämer και Bernd Weidensteiner, από την ομάδα οικονομικής ανάλυσης της γερμανικής Commerzbank. Σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά πιθανότατα θα συνεχίσει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προσδοκίες της για τα βασικά επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί.

Ο πληθωρισμός τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στις ΗΠΑ είναι πιθανό να φτάσει σε νέα υψηλά, καθώς ο υποκείμενος πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να αυξάνεται μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον στη ζώνη του ευρώ.

Στο 8,1%, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα εκ των προτέρων είχαν εκτιμήσει. «Εκείνη τη στιγμή, πολλοί ‘παρηγορήθηκαν’ από το γεγονός ότι αυτό ήταν πιθανώς η κορύφωση του πληθωρισμού. Αλλά κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη. Ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό διαφαίνεται στον ορίζοντα για τον Ιούνιο», εκτιμούν οι δύο αναλυτές. Αυτό είναι επειδή οι τιμές των καυσίμων στα μέσα του μήνα, όταν οι στατιστικολόγοι συλλέγουν τις τιμές, είναι πλέον περίπου 4% υψηλότερες από ό,τι στα μέσα Μαΐου. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,4%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις Η.Π.Α. Εκεί, επίσης, ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε ανέλθει αιφνιδιαστικά στο 8,5% το Μάιο, είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω τον Ιούνιο. Από τη μία πλευρά, η βενζίνη έχει γίνει σημαντικά ακριβότερη και αφετέρου, η αύξηση των ενοικίων έχει επιταχυνθεί σημαντικά.

Ο ρόλος του πετρελαίου και ο πυρήνας του πληθωρισμού

Το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί, φυσικά, σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου. Πολλά όμως συνηγορούν ότι τουλάχιστον ο πυρήνας του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να αυξάνεται:

· Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές: Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις επιβράδυνσης των πιέσεων στις τιμές παραγωγού για τα ενδιάμεσα αγαθά. Λόγω του χρόνου προβολής αυτού του πληθωρισμού.

· Προσδοκίες για τον πληθωρισμό: Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται σε όλους τους τομείς – τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όσοι ερωτήθηκαν από την Bundesbank αναμένουν πλέον ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5% τα επόμενα πέντε χρόνια.

· Μισθοί: Οι συλλογικά συμφωνημένοι μισθοί στη ζώνη του ευρώ είχαν αυξηθεί μόνο πολύ συγκρατημένα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει τώρα την πρώτη σημαντική αύξηση. Το κόστος εργασίας είναι πιθανό να αυξηθεί περισσότερο έντονα σε όλους τους τομείς σύντομα – γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τις υπηρεσίες ειδικότερα, αλλά και για τα αγαθά.

Ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας δεν συνεχίσουν να αυξάνονται, η περαιτέρω άνοδος του πυρήνα του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μόνο πολύ διστακτικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακόμη και το τέταρτο τρίμηνο, ο πληθωρισμός θα μπορούσε ακόμη να είναι ένα επτά πριν από το δεκαδικό σημείο, εξηγεί η Commerzbank.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ακόμη πιο κρίσιμη

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν πλέον αριθμητικά δύο κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς παραμένουν επομένως υψηλές.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των Αμερικανών καταναλωτών για τον πληθωρισμό για τους επόμενους δώδεκα μήνες έχουν αυξηθεί από περίπου 3% στις αρχές του 2021 σε 6,6%. Οι πιο σημαντικές μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε λίγο κάτω από το 4%.

Εάν οι τιμές της ενέργειας δεν καταλαγιάσουν σύντομα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να σπάσει ακόμη και το όριο του 9% το φθινόπωρο. Τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 1981, δεν θα είναι μακριά.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη (ουσιαστική) «ανάσα» για τα ομόλογα – Κάτω του 4% το ελληνικό 10ετές

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο Nord Stream

Γιατί εκατομμύρια τουρίστες κινδυνεύουν να χάσουν τις φετινές τους διακοπές

Exit mobile version