«Ενώ ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα από την παγκόσμια πανδημία του Covid, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν», εξηγεί η Citigroup στη μηνιαία της έκθεση για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την παγκόσμια οικονομία. «Έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά για την Covid-19 και τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε που οι περιορισμοί στην παραγωγή διαρκών αγαθών έδειχναν ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού γίνονταν πιο έντονες», συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα.

Οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν έκτοτε ενταθεί στους τομείς της ενέργειας και των λοιπών εμπορευμάτων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων. Η σύγχρονη ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών που επηρέασαν αρνητικά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, αλλά η πιο πρόσφατη ακολουθία εξωγενών σοκ ήταν συνολικά μεγαλύτερη σε έκταση, ένταση και διάρκεια από ό,τι είχαν να διαχειριστούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στην πρόσφατη ιστορία, εκτιμά η Citi.

Το αποτέλεσμα είναι ο υψηλός και αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, ο οποίος πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι έχει εκλείψει από τις νεοφιλελεύθερες δημοκρατικές οικονομίες της ελεύθερης αγοράς, γεγονός που έχει ξεκινήσει έναν παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο εκκολαπτόμενος κίνδυνος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει τώρα να αποτρέψουν ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί τον δικό της κίνδυνο να δημιουργήσει ύφεση, εάν οι κεντρικές τράπεζες αποτύχουν να βαθμονομήσουν σωστά την πολιτική τους. «Πολλά διακυβεύονται, συμπεραίνει με νόημα», η Citigroup.

Επισκόπηση των προβλέψεων του Μαΐου

«Αναγνωρίσαμε τους καθοδικούς κινδύνους μειώνοντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτόν τον μήνα, από 3,4% σε 3,1% για το 2022 και αυξάνοντας την πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθωρισμό για το 2022 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από 6,4% σε 6,6%. Υποβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη και για το 2023 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε 3% (2021: 5,8%)», εξηγεί η τράπεζα.

«Για το 2022, μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών (ΑΕ) κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,6% και την πρόβλεψή μας για τις αναδυόμενες αγορές (EM) κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,6%. Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στις ΗΠΑ (-0,7pp), την Ιαπωνία (-0,6%), την Κίνα (-0,9%), τη Σρι Λάνκα (-2,0%) και το Ισραήλ (-1,3%) μεταξύ άλλων μικρότερων υποβαθμίσεων. Υπήρξαν ορισμένες αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις όπως οι Φιλιππίνες (+0,5%), η Βραζιλία (+0,6%), η Πολωνία (+1,5%) και η Ρωσία (+4,1%).

Για το 2023, μειώσαμε την πρόβλεψή μας για τις ΑΕ κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,1%, αλλά αφήσαμε την πρόβλεψη για τις ΗΜ στο 4,1%. Στην ΑΕ, μεταξύ άλλων, υπήρξαν υποβαθμίσεις για την Ιαπωνία (-0,1%), τη ζώνη του ευρώ (-0,3%), τον Καναδά (-0,2%) την Αυστραλία (+0,6%), τη Νορβηγία (+0,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+0,1%). Στον τομέα των ΗΜ, η κύρια υποβάθμιση αφορούσε την Πολωνία (-1,0%), με διάφορες μικρότερες αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις.

«Αυξήσαμε εκ νέου τις προβλέψεις μας για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2022 και του 2023. Αναμένουμε τώρα ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι 6,6% (+0,2%) και 4,1% (+0,2%) το 2023 (2021: 3,4%). Για το 2022, αυξάνουμε την πρόβλεψή μας για τις ΑΕ (+0,2%) στο 6,0% και την πρόβλεψή μας για τις ΗΜ (+0,3%) στο 7,4%. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξάνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, όπως το Χονγκ Κονγκ (-0,1%), η Μογγολία (-0,4%), η Ρωσία (-2,5%), το Μπαχρέιν (-0,3%) και η Ζάμπια (-0,3%)», καταλήγει η Citigroup.

 

Διαβάστε ακόμη

«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας

Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Ποια ακίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα

H Ελλάδα στο Διάστημα – Πρόγραμμα… made in Greece με πάνω από 200 εκατ. ευρώ