Σημαντική μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα διακρίνει η Citigroup για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής ηγεσίας που εξασφαλίζει περιβάλλον σταθερότητας με τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Επιπλέον, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για έναν μειωμένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, που εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ, εκτιμά η Citigroup στις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες προοπτικές. Η μείωση του στόχου θα επιτρέψει τη δημιουργία περαιτέρω χώρου δημοσιονομικής πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης από το 2021 και μετά.
Όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, η ανάπτυξη κυμαίνεται σχεδόν στο 2% σε πραγματικούς όρους. Η αλλαγή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της οικονομικής εμπιστοσύνης, η οποία, παράλληλα με μια καλύτερη από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Η τράπεζα πάντως επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει αδύναμη, ενώ παράλληλα, η εγχώρια ρευστότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω του ακόμα υψηλού αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Η Citigroup προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει σε περίπου 2 – 2,25% τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία πρόσφατα αναθεωρήθηκαν από περίπου 1,5% σε ετήσια βάση. Τα πρόσφατα σχέδια για τη στήριξη που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για να βοηθήσουν τις εγχώριες τράπεζες να απαλλαγούν από τα μεγάλα αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθήσουν σταδιακά την ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας. Αυτό, μαζί με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους, καταλήγει η Citi.