search icon

Οικονομία

Citigroup: H Λαγκάρντ προσγειώνει τα «γεράκια» των αυξήσεων στα επιτόκια

Η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να προτείνει τρεις φάσεις προσαρμογής της πολιτικής, με διαφορετικά βάρη απόδειξης

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Η Λαγκάρντ θέτει το πλαίσιο της συζήτησης για τις μελλοντικές επιλογές για τις αυξήσεις των επιτοκίων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και μειώνει τις προσδοκίες για επιτάχυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνει η Citigroup.

Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ δημοσίευσε στον ιστότοπο της ΕΚΤ ένα blog, όπου αναφέρει ότι μετά το πέρας του προγράμματος PEPP εντός του χρονοδιαγράμματος, αναμένει πλέον ότι:

1) Oι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τερματιστούν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

2) H πρώτη αύξηση των επιτοκίων πολιτικής θα γίνει τον Ιούλιο.

3) Tα επιτόκια θα εξέλθουν από το αρνητικό έδαφος μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου και η περαιτέρω ομαλοποίηση της πολιτικής θα είναι σταδιακή και θα διεξάγεται με προσοχή και δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού στο ορατό μέλλον.

Η Citigroup σχολιάζει ότι η επιτροπή δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή της πολιτικής της. Ο χρόνος και η ουσία του μηνύματος που μετέφερε η Λαγκάρντ είναι σημαντικά σε διάφορα επίπεδα, εκτιμά η τράπεζα.

Μετά από μια περίοδο κατά την οποία ορισμένοι διοικητές μετέφεραν ολοένα και περισσότερο αποκλίνουσες και σαφείς προσωπικές απόψεις σχετικά με την ταχύτητα προσαρμογής της πολιτικής, η Λαγκάρντ φαίνεται να παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για τις συζητήσεις εντός του διοικητικού συμβουλίου και να περιορίζει, ως εκ τούτου, το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων», εκτιμά η Citigroup.

Η τράπεζα θεωρεί ότι πρόκειται για μια πραγματικά προεδρική πρωτοβουλία και ένα ευπρόσδεκτο βήμα για τη μείωση του κινδύνου ακανόνιστων ή ασυνεπών αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να προτείνει τρεις φάσεις προσαρμογής της πολιτικής, με διαφορετικά βάρη απόδειξης.

Μια πρώτη είναι η αναγνώριση ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν μετατοπιστεί αισθητά προς τα πάνω σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο, γεγονός που καθιστά «σκόπιμο να προσαρμοστούν οι ονομαστικές μεταβλητές – και αυτό περιλαμβάνει το επιτόκιο».

Η δεύτερη φάση είναι μια «προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο» την οποία η Λαγκάρντ παρουσιάζει ως πιο εξαρτημένη, και την οποία επίσης υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξάγεται με προσοχή, έστω και μόνο επειδή το επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα.

Μια τρίτη φάση θα ήταν η πραγματική σύσφιξη της πολιτικής, δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο, για την οποία η Λαγκάρντ θέτει έναν πολύ υψηλότερο πήχη («εάν η οικονομία της ζώνης του ευρώ υπερθερμαινόταν ως αποτέλεσμα ενός θετικού σοκ ζήτησης»), για τον οποίο είναι προφανώς επιφυλακτική ότι πληρούνται ή πρόκειται να πληρούνται, δεδομένου ότι χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση ως διαδοχικά αρνητικά σοκ προσφοράς.

«Θεωρούμε αυτό το πλαίσιο πολύ χρήσιμο (και σύμφωνο με τη δική μας σκέψη), καθώς επιτρέπει να διακρίνουμε τον βαθμό στον οποίο κάθε φάση προσαρμογής της πολιτικής εξαρτάται ή όχι από τα εισερχόμενα δεδομένα», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Koμισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 744 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

Κόκκαλης: Με νέες δυνάμεις και προοπτικές η INTRALOT έπειτα από την ΑΜΚ

EBRD: Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την αποπαγκοσμιοποίηση

Exit mobile version