search icon

Οικονομία

Citigroup: Δεν επαρκεί το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ για να απορροφήσει το επιπλέον χρέος της Ευρώπης

Ακόμα και μετά την αύξηση του, το προγράμματος PEPP των €1,350 δισ. δεν επαρκεί για να αγοράσει τα επιπλέον ομόλογα που θα εκδώσουν φέτος οι χώρες της ΕΕ, λόγω κορωνοϊού - Μια μεγαλύτερη αύξηση του δανεισμου θα το καταστήσει ανεπαρκές

Ακόμη και μετά την ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα υπολείπεται των χρηματοδοτικών αναγκών της ζώνης ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

Διαπιστώνουν ότι ακόμα και μετά τη αύξηση του προγράμματος PEPP κατά 600 δισ. ευρώ της ΕΚΤ (682 δισεκατομμύρια δολάρια), τα συνολικά 1,350 τρισ. δεν επαρκούν για την κάλυψη του επιπλεόν χρέους που θα εκδόσουν τα κράτη της ευρωζώνης φέτος με νέα ομόλογα, καθώς το ποσό υπολείπεται κατά 150 δισ. ευρώ χαμηλότερο.

Εάν η ανισορροπία επιδεινωθεί και οι χώρες εκδώσουν πολύ περισσότερα ομόλογα, ο κίνδυνος είναι τα πυρομαχικά της ΕΚΤ να μην φτάσουν ωστε να κρατήσουν υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα αυτό να αυξηθεί για ορισμένα από τα πιο χρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία.

Αυτό είναι πιθανό να συμβεί καθώς η στήριξη των ευρωπαϊκών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν βασική παράμετρος που τα κάνει ελκυστικά.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυξήσει τις πωλήσεις ομολόγων, τα βιβλία προσφορών έχουν φουσκώσει πολύ.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα συγκέντρωσαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων την Τρίτη και, μαζί με την έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συνολικές προσφορές που έλαβαν έφτασαν τα 300 δισ. δολάρια.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πώληση ενός νέου ομολόγου που απευθύνεται σε εγχώριους επενδυτές καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται.

Η Γερμανία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες ενέργειες έκδοσης για ομόλογα 30 και 20 ετών αντίστοιχα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την έκδοση χρεών το 2020 κατά πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ανάγκες δανεισμού της Ευρώπης φέτος είναι τεράστιες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους έπειτα από την πιο απότομη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να πουλήσουν τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων φέτος, αλλά ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Επιπλέον, η παροχή βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την Citigroup, ενώ ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ανέρχεται σε 1,35 τρισ. ευρώ.

«Τέτοιος όγκος παροχών θα στιγματίσει τις αγορές», έγραψαν στρατηγικοί επενδυτές της ING Groep NV με επικεφαλής τον Παντρεικ Γκάρβι. «Το τσουνάμι χρέους συνεχίζεται» είπε.

Exit mobile version