Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημογραφική κρίση πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως για την πραγματικότητα που αυτή η κρίση θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον.
Εκτός από τις πολιτικές στήριξης των γεννήσεων, είναι κρίσιμο να αναπτυχθούν στρατηγικές αναμόρφωσης του κρατικού μηχανισμού, που θα λάβουν υπόψη τα νέα δημογραφικά δεδομένα.
Αυτό υποστήριξε στην ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Χοσέ Ενρίκε Γκαρσιλάζο, επικεφαλής της Μονάδας Περιφερειακής και Αγροτικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney, ο Χ. Ε. Γκαρσιλάζο τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για τη νέα πραγματικότητα που φέρνει η μείωση του πληθυσμού της.
«Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετράτε» μας είπε.
«Οι μετρήσεις πρέπει να αφορούν όχι μόνο στο σημερινό πληθυσμό αλλά και ποιες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον, δηλαδή ποιος θα είναι ο πληθυσμός σε 5, 10, 15, 20 χρόνια. Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να οργανώσετε τις δομές της πολιτικής σας για το μελλοντικό σενάριο, επειδή χρειάζεται χρόνος για την αντιμετώπισή του. Να σκεφτείτε πώς θα παρέχετε υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη σε διάφορες περιοχές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το σκοπό αυτό.»
Συμπαγής και συνδεδεμένη πόλη: Το παράδειγμα της Ιαπωνίας
Η χώρα που έχει προχωρήσει ήδη σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η χώρα που αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές δημογραφικές κρίσεις στον κόσμο: η Ιαπωνία.
«Ξέρετε στην Ιαπωνία το σενάριο για την εξέλιξη του δημογραφικού είναι πολύ χειρότερο από ό,τι στην Ελλάδα» σημειώνει ο Χ.Ε.Γκαρσιλάζο. «Είναι η χώρα που αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού στον κόσμο. Η Ιαπωνία παρουσίασε αυτό που αποκαλείται «συμπαγές και συνδεδεμένο». Θέλουν να δημιουργήσουν μικρότερες πόλεις, «συμπαγείς» πόλεις και να τις συνδέουν με περιοχές που χάνουν πληθυσμό. Αντί να έχουμε πολλούς μικρότερους αγροτικούς δήμους, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τις υπηρεσίες σε μία «συμπαγή πόλη» και ταυτόχρονα να τη συνδέσουμε με το δίκτυο των αγροτικών δήμων.
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα: αντί να έχουμε όλους αυτούς τους μικρούς δήμους, τα χωριά σε βουνά και νησιά, προσπαθήστε να εντοπίσετε τους κόμβους όπου μπορείτε να συγκεντρώσετε τις υπηρεσίες σας για να δώσετε τουλάχιστον μια κάποια πρόσβαση στους ανθρώπους που τους περιβάλλουν.
Το άλλο στοιχείο που θέλετε να κάνετε είναι να εκμεταλλευτείτε τις οικονομίες κλίμακας (όπως το κάνει για παράδειγμα η Γαλλία, με το ταχυδρομείο το οποίο προσφέρει πολλά διαφορετικά είδη υπηρεσιών) αλλά και την καινοτομία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο, διότι η ύπαρξη καλών ευρυζωνικών δικτύων, όπως οι οπτικές ίνες, είναι κάτι που επιτρέπει να παρέχονται υπηρεσίες με νέους τρόπους και με μικρότερο κόστος. »
Ο ΟΟΣΑ στη Θεσσαλία
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρατών μελών, ο ΟΟΣΑ έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ μελέτης και παρουσίασης προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε δέκα περιοχές οκτώ διαφορετικών χωρών της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεσσαλία, όπου οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ θα ξεκινήσουν μελέτες την επόμενη χρονιά.
«Στόχος μας είναι όχι μόνο να προχωρήσουμε σε μελέτη και καταγραφή της κατάστασης, αλλά στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικοί επιστήμονες θα προτείνουν σειρά μέτρων και παρεμβάσεων στις τοπικές,αλλά και στις εθνικές αρχές για να τους βοηθήσουμε και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»
Διαβάστε ακόμη
Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ