© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Εκτός από τα πρατήρια με τα νοθευμένα καύσιμα, η Greek mafia έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στα νυχτομάγαζα με τα πειραγμένα ποτά και τα σφηνάκια που στέλνουν όλο και πιο συχνά πλέον κόσμο στο νοσοκομείο, ιδίως τους νέους. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε τέλος στο προσωπικό και επιχειρηματικό απόρρητο το οποίο επέβαλλε να μη δημοσιοποιούνται ονόματα επιχειρήσεων για νοθεία ποτών.
Οι επωνυμίες και τα πλήρη στοιχεία των παραβατών αναρτώνται δημόσια πλέον στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Ωστόσο η υπόθεση με το νυχτερινό κέντρο στη Βουλιαγμένης, όπου δεκάδες νεαρά παιδιά αντιμετώπισαν προβλήματα αδιαθεσίας ή κατέληξαν στο νοσοκομείο, απέδειξε ότι αυτά που έρχονται στο φως είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ανάλογα σκηνικά έχουν προηγηθεί στην Ιο, στην Κέρκυρα και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και παλαιότερα στον Λαγανά, στο Φαληράκι, στα Λαδάδικα και όπου αλλού ρέει άφθονο και φθηνό αλκοόλ κάθε νύχτα.
Σε μαύρη λίστα, αλλά επαναλειτουργούν
Το μέτρο της διαπόμπευσης των παραβατών για ποτά-μπόμπες ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν πιάστηκε μαγαζί στο Γκάζι που νόθευε ποτά στην ταράτσα και τα σέρβιρε σε πελάτες στο ισόγειο! Τότε απαγορευόταν να βγουν στη φόρα τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Το καθεστώς όμως άλλαξε και πλέον τα ονόματα δημοσιοποιούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, ώστε να τα αποφεύγουν οι πελάτες, ειδικά η νεολαία. Εκτός από την προστασία των καταναλωτών, προστατεύονται έτσι και οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου που δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ωστόσο, στελέχη των διωκτικών αρχών λένε πως ούτε και αυτό αρκεί πια! Με εξαίρεση το νυχτερινό κλαμπ στη Βουλιαγμένης που έκλεισε διαπαντός με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, τα άλλα επαναλειτουργούν υπό την ίδια ή νέα διεύθυνση. Στην πραγματικότητα, όμως, σχεδόν πάντα με «αυτοφωράκηδες» και «αχυράνθρωπους». Εμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας μιλούν για εγκληματική οργάνωση. Περιγράφουν ένα πολυδαίδαλο σύστημα διακίνησης λαθραίων ποτών, με άκρες εντός και εκτός Ελλάδας.
Οπως τονίζουν, σε πολλά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα «δεν πίνουμε ποτά, αλλά φθηνό οινόπνευμα Βουλγαρίας»! Και το μόνο μέτρο που φοβίζει τα κυκλώματα είναι το οριστικό λουκέτο της επιχείρησης.
Εγκληματική οργάνωση
Το κόλπο οργανώνεται ως εξής: αρχικά, στήνονται φορολογικά ανύπαρκτες εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία ή τρίτες χώρες που αναλαμβάνουν την εισαγωγή ή διάθεση αλκοολούχων ποτών. Πρόκειται για εταιρείες-σφραγίδα, χωρίς νόμιμη δραστηριότητα, ούτε καν γραφεία.
Στη συνέχεια, το κύκλωμα προχωρά στην παράνομη εισαγωγή λαθραίου οινοπνεύματος, συνήθως από τη Βουλγαρία, διότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη γειτονική χώρα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Κυμαίνεται στα 5,5 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σχεδόν 80% λιγότερο σε σύγκριση με τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Στη χώρα μας ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανέρχεται σε 24,50 ευρώ ανά λίτρο για την αιθυλική αλκοόλη, η οποία χρησιμοποιείται στα αλκοολούχα ποτά όπως ουίσκι, βότκα, λικέρ, τεκίλα, ρούμι κ.λπ., ή σε 12,25 ευρώ το λίτρο εφόσον χρησιμοποιείται για τα παραδοσιακά ελληνικά ποτά, όπως το ούζο και η τσικουδιά.
Χορός εκατομμυρίων
Κατά καιρούς ΣΔΟΕ και Οικονομική Αστυνομία εντοπίζουν φορτηγάκια, τύπου βαν, τα οποία μεταφέρουν από 1.000 έως και 20.000 λίτρα λαθραίου οινοπνεύματος το καθένα. Το άμεσο κέρδος από τις ποσότητες αυτές για το κύκλωμα ανέρχεται σε 20.000 έως και 400.000 ευρώ, μόνο και μόνο από τη διαφορά του ειδικού φόρου στην αιθυλική αλκοόλη. Ο διαφυγών ΦΠΑ που αντιστοιχεί (αν πωλούνταν νόμιμα) κυμαίνεται από 240 έως 100.000 ευρώ ανά φορτίο. Οι απώλειες για το Δημόσιο όμως υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι νόμιμοι φόροι εισοδήματος στα δυσθεώρητα κέρδη που αποκομίζουν οι επιτήδειοι.
Στο τελικό στάδιο, το φθηνό οινόπνευμα χρησιμοποιείται για παρασκευή αυτοσχέδιων ποτών, τα οποία πωλούνται ως αυθεντικά στον πελάτη. Σε άλλες περιπτώσεις, γίνεται ανάμειξη με έτοιμα -πάμφθηνα- ποτά Βουλγαρίας. Τα παραποιημένα ποτά διατίθενται μαζικά στην αγορά, συχνά σε πολύ χαμηλές τιμές (π.χ. «1 ευρώ το σφηνάκι» ή «απεριόριστη κατανάλωση με είσοδο 25 ευρώ»), κάτι που ωθεί κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας σε υπερκατανάλωση τέτοιων αμφιβόλου ποιότητας παρασκευασμάτων θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο.
Αυτό όμως είναι ίσως το… καλό σενάριο. Γιατί στο ακραίο σενάριο, αν και σπάνια πια σε σχέση με 10-15 χρόνια πριν, αντί για οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) μπορεί να χρησιμοποιείται πάμφθηνη μεθανόλη ή άλλο παράγωγο πετρελαίου! Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, η νοθεία ισοδυναμεί με δολοφονική ενέργεια, καθώς προκαλεί τύφλωση ή και θάνατο στα άτομα που καταναλώνουν τέτοια παρασκευάσματα.
Διαβάστε ακόμη
Οι νέοι εργαζόμενοι μένουν «κολλημένοι» στις θέσεις τους – Γιατί διστάζουν να παραιτηθούν
UNICEF: Χιλιάδες παιδιά πλήττονται από την ακραία ξηρασία στην περιοχή του Αμαζονίου
«Διπλές» δηλώσεις Πόθεν Εσχες φέτος: Υποβάλλουν ξεχωριστά οι σύζυγοι υποχρεών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα