search icon

Οικονομία

Κομισιόν: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 2,4% για φέτος

Ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2020 αλλά οι εκτιμήσεις για το 2021 παραμένουν στο 2% - Επενδύσεις και κατανάλωση μοχλοί ανάπτυξης - Το κλίμα έχει επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα - Ο Τζεντιλόνι προεξοφλεί «πράσινο φως» για αξιοποίηση ANFAs-SMPs σε επενδύσεις τον Ιούνιο

Σε δραστική επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 και σε μικρή ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για το τρέχον έτος προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Χειμερινές Προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα.

Η Κομισιόν ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,2%, έναντι εκτίμησης για 1,8% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% τον Νοέμβριο και πρόβλεψης για 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμετάβλητη στο 2% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021.

Η Κομισιόν ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% ή μεγαλύτερο κατά την περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται».

Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης φέτος και το 2021 αναμένεται να είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, «με την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται». Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών θα συνεχιστεί, έστω και σε μικρότερο βαθμό λόγω της μέτριας ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και της χαμηλότερης αύξησης των μεριδίων στην εξαγωγική αγορά.

Σημειώνει επίσης ότι η ανάπτυξη στο 9μηνο του 2019 διαμορφώθηκε στο 2,2% με βάση τα τελευταία στοιχεία και «οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Παρά τη μικρότερη ανάπτυξη σε κάποιες από τις βασικές εξαγωγικές αγορές για την Ελλάδα, η ανάπτυξη των εξαγωγών παρέμεινε στέρεη, υποδηλώνοντας περαιτέρω κέρδη στα μερίδια αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τον εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν χαμηλά. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισαν να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2019».

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία τα επόμενα χρόνια και επισημαίνει ότι «η ανεργία έπεσε στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, έναντι 18,5% έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προβλέπει οριακή αύξηση το 2020 στο 0,7% από 0,5% πέρυσι και μικρή περαιτέρω αύξηση στο 0,9% το 2021.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,2% φέτος και το 2021 (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις), ενώ οριακή ανοδική αναθεώρηση έχει γίνει για το 2019, που εκτιμάται ότι έκλεισε επίσης με ανάπτυξη 1,2%, έναντι εκτίμησης για 1,1% τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ετήσια ανάπτυξη 1,4% τη διετία 2020-2021 (όπως και τον Νοέμβριο) και εκτιμάται ότι την περυσινή χρονιά η ανάπτυξη έφθασε το 1,5% (έναντι εκτίμησης για 1,4% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις).

Exit mobile version