«Οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης», δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι θα δοθεί πρόσθετη αύξηση το α’ εξάμηνο του 2022 όπως έχει δηλώσει κι ο πρωθυπουργός. «Η διαδικασία θα εκκινήσει νωρίς μέσα στη χρονιά ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, σταθμίζοντας και τις αντοχές της οικονομίας» τόνισε. «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν» παρατήρησε.
Επιπλέον επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα τροποποιεί τα μέτρα στήριξης προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα και με τις εξελίξεις στη δημόσια, μία μέρα μετά τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα.
«Μιλάμε για κάποιες αναστολές συμβάσεων, είναι αυτά τα μέτρα που έχουμε συνηθίσει να λαμβάνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εστιάζονται σε δραστηριότητες που θίγονται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση (μπαρ, καταστήματα, εστίασης, κλπ). Για κάθε εργαζόμενο που τίθεται σε αναστολή εργασίας θα καταβάλλονται 534 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύεται ο εργαζόμενος. Αυτό θα αφορά όσους εργαζόμενους συνήψαν σύμβαση εργασίας μέχρι και θες που ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο» ανέφερε.
Δεύτερον ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» (αφορά επιχειρήσεις αερομεταφορών, αεροδρόμιο) που το κράτος καλύπτει ένα μέρος του κόστους της λειτουργίας καθώς έχουν πληγεί ιδιαίτερα αυτές οι δραστηριότητες, και το μέτρο αυτό επεκτείνεται έως και το τέλος Μαρτίου. «Υπάρχει ειδικό μέτρο για μουσικούς, θα έχουμε επίσης κυλιόμενο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα πέραν του λιανεμπορίου που ήδη ισχύει, μετά συμφωνίες εργοδοτών – εργαζομένων για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι την ίδια ώρα στα ΜΜΜ».
Εξήγησε ακόμα ότι σε περιπτώσεις που μπορεί να καταστεί δυνατό, σε περιπτώσεις όπως είναι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, υπάρχει πρόβλεψη για τηλεργασία μέχρι και 50% μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν στην επιχείρηση.
Εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις
Σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «το 2019 είχαμε 130.000 αποφάσεις για συνταξιοδοτήσεις, ανέβηκαν στις 161.000 το 2020. Φέτος θα πάμε στις 225.000 αποφάσεις ρεκόρ μακράν όλων των εποχών του ΕΦΚΑ». «Υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα, αλλά έχουμε θέσει τις βάσεις να λύσουμε το θέμα αυτό έως το τέλος του εξαμήνου του 2022» διαβεβαίωσε.
Διαβάστε ακόμα:
Ζαχαράκη: Tο 2021 ο τουρισμός ήταν ο πρωταθλητής της ανάκαμψης
2022: Η χρονιά που η Ευρώπη αναζητεί επειγόντως ηγέτη
Taizoon Khorakiwala: Ο Ινδός εκατομμυριούχος που «σαρώνει» στα ελληνικά τρόφιμα