Προγράμματα εργασιακής κατάρτισης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο διαδικτυακού συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τα οποία θα «ανοίξουν» σταδιακά έως το φθινόπωρο και θα «τρέξουν» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βασική επιδίωξη θα αποτελεί η περαιτέρω κατάρτιση των εργαζομένων και ιδίως των νέων.
Σ’ αυτο το πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εργασιακής κατάρτισης και πιστοποιίησης, παραπέμποντας στη συνεργασία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με την Google.
Κορωνίδα αυτών των προσπαθειών, όπως διαμήνυσε, θα είναι η προώθηση ενός ειδικού νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει:
- Την πιστοποίηση όλων (πάροχοι κατάρτισης και καταρτιζόμενοι), ώστε να διασφαλίζεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου.
- Την αξιολόγηση, τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζομένων, αλλά και του ίδιου του κράτους, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ακολουθούν τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
- Την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, ώστε τα χρήματα να πιάνουν πράγματι τόπο. Για αυτό το λόγο θα συνδεθεί η χρηματοδότηση των παρόχων με τα αποτελέσματα της δουλειάς που θα κάνουν βάσει της πιστοποίησης.
«Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι σημερινές παθογένειες και τα επαγγελματικά περιγράμματα, τα οποία θα επικαιροποιηθούν, να είναι σχετικά σύντομα και εύχρηστα, να βασίζονται στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων ESCO και να επικαιροποιούνται τακτικά» σημείωσε, χαρακτηριστικά.
Σήμερα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, υπάρχουν 202 επαγγελματικά περιγράμματα, μη επικαιροποιημένα, ενώ υπάρχουν πολλά νέα επαγγέλματα χωρίς περίγραμμα. Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης για 124 από τα υφιστάμενα και ανάπτυξης για 39 νέα.
Διαβάστε ακόμα
«Πόλεμος» δισ. στο ποδόσφαιρο: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Η ρελάνς της UEFA
Εξπρές απονομή συντάξεων με τη συνδρομή λογιστών και δικηγόρων – Όλη η τροπολογία