Σε απάντηση προς τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μείωσε την ανεργία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Εμείς είμαστε που τριπλασιάσαμε τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για την εξεύρεση εργασίας και στους νέους και στους μακροχρόνια άνεργους και στις γυναίκες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να κάνουν τους «προστάτες των ρετιρέ» ως «Αριστερά του χαβιαριού», γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί να είναι αποδεκτοί ως εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ, πολίτες που μόνοι τους δηλώνουν 30.000 και 40.000 ευρώ εισόδημα.

Καθώς μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια απασχόλησε η τροπολογία για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι και οι fast track συντάξεις και οι συντάξεις «εμπιστοσύνης», είναι μια σημαντική καινοτομία στην οποία συνδυάζεται η τεχνολογία, με την εμπιστοσύνη, απέναντι στον πολίτη.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ήταν 123.000 οι αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019. Το 2020 ήταν 161.000 οι αποφάσεις. Το 2021 ανήλθαν σε 224.000 οι αποφάσεις για κύριες συντάξεις, «ρεκόρ, όλων των εποχών».

Τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους, ήταν το 2016, το καλοκαίρι, 486 εκατομμύρια. Τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν περιοριστεί στα 217 εκατομμύρια.

«Αυτό είναι φιάσκο στη δική σας γλώσσα; Φιάσκο είναι η αντιπολίτευση που κάνετε», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Έχει ιδεολογικό χρώμα αυτή η παρέμβαση; Είναι παρέμβαση με τη χρήση της τεχνολογίας. Είστε με την τεχνολογία ή προκειμένου να είστε απέναντι, είστε τεχνοφοβικοί; Το σύστημα που υιοθετούμε, εμπιστευόμενοι τον συνταξιούχο, έχει ή δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Εφορία που γίνεται εκ των υστέρων ο έλεγχος;», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα, που εσείς δημιουργήσατε με τη φύρδην μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ, εμείς το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και εμείς θα το λύσουμε οριστικά».

Για τον ΟΑΕΔ

«Έχουμε κάνει φοβερές ….καταστροφές με αυτό το νομοσχέδιο, ων ουκ έστιν αριθμός. Ας ξεκινήσω να τις απαριθμώ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και συνέχισε, απαντώντας στις επικρίσεις, ότι «με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται και διαλύεται ο ΟΑΕΔ».

«Ενοχλεί ότι αλλάζει το όνομα του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Όμως εδώ, κάνουμε μια επανεκκίνηση, στον ΟΑΕΔ που ήταν ταυτισμένος, στην κοινή γνώμη, με την καταβολή επιδομάτων. Δεν είχε την εικόνα που έχουν οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν το λέω εγώ. Το λέει η έρευνα έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύθηκε. Σήμερα, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Υπερασπίζεστε ένα όνομα που καθιερώθηκε επί δικτατορίας, το 1969. Αυτή η πολεμική είναι τουλάχιστον αστεία», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Εξήγησε επίσης ότι η αλλαγή της ονομασίας του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, δεν θα επιφέρει επιβάρυνση διότι υπήρχε προγραμματισμένη δράση, για την επικοινωνιακή και ουσιαστική επανεκκίνηση του ΟΑΕΔ με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τα ψηφιακά εργαλεία

Αναφερόμενος στα ψηφιακά εργαλεία που προωθεί η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, όπως η ψηφιακή κάρτα της ΔΥΠΑ, το ψηφιακό μητρώο, το ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του αναζητούντος εργασίας, ο υπουργός αναρωτήθηκε γιατί ενοχλούν όλα αυτά την αντιπολίτευση. «Θέλετε να μείνετε στον 19ο αιώνα; Ποια πολιτική προτείνετε δηλαδή;», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Η στεγαστική πολιτική

Αλλά και στην κριτική για την στεγαστική πολιτική, όπως αυτή δρομολογείται στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε: «Είναι καταστροφή, ότι επεκτείνεται η στεγαστική πολιτική της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στους νέους; Είστε εναντίον; Θα το καταψηφίσετε; Γιατί ξέρετε υπάρχουν και ονομαστικές ψηφοφορίες, σε αυτά τα πράγματα. Να δούμε πως θα τοποθετηθείτε».

Ο υπουργός σημείωσε πως το πρόγραμμα που φέρνει η Ελλάδα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που η Ισπανία προωθεί πρόγραμμα 1 δισ. για τη στεγαστική πολιτική. Ο ΟΑΕΔ θα είναι, όπως εξήγησε, ο εκτελεστικός βραχίονας και το ερχόμενο καλοκαίρι, θα εξειδικευθεί το πρόγραμμα, βάσει του νόμου που θα ψηφιστεί».

Η κατάρτιση

Καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την επαγγελματική κατάρτιση και ότι θα μοιράζει χρήματα άκριτα, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε: «Το ακριβώς αντίθετο κάνουμε. Στην ακρόαση φορέων, οι πάροχοι έκαναν παρατηρήσεις, γιατί το νομοσχέδιο θέτει αυστηρούς κανόνες, για την κατάρτιση, προκειμένου αυτή να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, να αναβαθμιστεί και να γίνει πραγματικό εφόδιο για το μέλλον. Το νομοσχέδιο συνδέει τους πόρους που θα διαχειρίζονται, με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Από εξετάσεις θα περνάνε και οι καταρτιζόμενοι, έτσι ώστε η κατάρτιση να αναβαθμιστεί και να είναι πραγματικό εφόδιο για το μέλλον. Πώς είμαστε σε λάθος κατεύθυνση, όταν για πρώτη φορά εμείς ξεκινήσαμε συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς που προσφέρουν αξιοπιστία στον ΟΑΕΔ και προσελκύουν τους νέους που ξέρουν ότι τα προγράμματα θα έχουν μια διεθνή σφραγίδα ιδιωτικοποίησης; Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν ΚΕΚ; Δική μας πατέντα είναι; Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ανασταλεί η λειτουργία των ΚΕΚ; Ειδικά η λέξη ιδιωτικοποίηση, ειδικά σε αυτό το κεφάλαιο του νομοσχεδίου, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί καθώς πρώτοι φέρνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρτιση».

«Ποινολόγιο»

Ως προς τις συνέπειες για τους ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους, τις διατάξεις δηλαδή που έχουν χαρακτηριστεί «τιμωρητικές», από την αντιπολίτευση, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι για πρώτη φορά εισάγεται το επίδομα εργασίας. «Ο άνεργος επιδοτείται στην Ελλάδα για 12 μήνες. Εμείς λέμε πως αν βρει δουλειά στους τέσσερις μήνες, θα παίρνει, εκτός από το μισθό του και το μισό επίδομα ανεργίας, μέχρι να συμπληρωθεί το 12μηνο. Είναι κακό; Είναι τιμωρία των ανέργων; Τι είδους αντιπολίτευση κάνετε;», είπε ο υπουργός.

Επισήμανε εξάλλου πως για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιο, εισάγεται πριμ 300 ευρώ, ως κίνητρο για τους μακροχρόνια ανέργους, προκειμένου να συντάξουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο και προκειμένου να επανασυνδεθούν με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. «Είναι και αυτό τιμωρία;», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος δε στα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται, για ωφελήματα του ΟΑΕΔ, όπως η δωρεάν μεταφορά, ο κοινωνικός τουρισμός, ο υπουργός επανέλαβε ότι εισάγονται κριτήρια όμοια με αυτά που ισχύουν για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Είναι αρνητικό;», είπε ο υπουργός Εργασίας και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι ενώ η Eurostat δείχνει συνεχή αποκλιμάκωση της ανεργίας, στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι είναι «ακατέβατα» στο 1.100.000.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μετά από διασταύρωση στοιχείων που ζήτησε το υπουργείο, διαπιστώθηκε ότι 40.000 εγγεγραμμένοι, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισόδημα 20.000 ευρώ και πάνω, 13.000 έχουν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ και πάνω και 1.232, είναι στο μητρώο πάνω από 10 χρόνια και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και πάνω. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους θεωρήσουμε όλους ανεξαιρέτως ανέργους;», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι πρέπει «να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς ανέργους από τους καταχραστές, αυτής της πολιτικής».

«Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Εμείς δεν τους καλύπτουμε», επέμεινε ο κ. Χατζηδάκης που αναρωτήθηκε γιατί δεν ενοχλούν την αντιπολίτευση τα εισοδηματικά κριτήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά την ενοχλούν για τον ΟΑΕΔ. «Αυτοί είστε; Οι προστάτες των ρετιρέ; Η Αριστερά του χαβιαριού;», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη ότι τίθενται εκτός μητρώου, όσοι εγγεγραμμένοι αρνούνται τρεις προσφορές για εργασία, ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι προσφορές αντίστοιχες με το εργασιακό προφίλ, τα πτυχία, τις θέσεις που οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν, θα είναι συμβατές και με τον τόπο κατοικίας, θα λαμβάνεται υπόψη ο τελευταίος μισθός. «Έρχεται η Δημόσια Υπηρεσία και προσφέρει την κατάλληλη θέση. Την αρνείται ο άνεργος μια φορά. Κάνει η Υπηρεσία δεύτερη προσφορά. Την αρνείται ο άνεργος δεύτερη φορά. Κάνει η υπηρεσία Τρίτη προσφορά. Την αρνείται ο εγγεγραμμένος, τρίτη φορά. Τι να κάνουμε; Να του δώσουμε και ένα βραβείο;», σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Πληθωρισμός και αποτελέσματα «κρίνουν» την τάση στις μετοχές – Μικτά πρόσημα σε Wall, Eυρώπη

Οι 5 λόγοι που προκαλούν καθίζηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Θέλετε να καταλάβετε γιατί η Τουρκία έχει πληθωρισμό 60%; Ρίξτε μια ματιά στα… δαμάσκηνα