search icon

Οικονομία

Χατζηδάκης: Δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί με έσοδα από το Υπερταμείο και θα κινητροδοτεί επενδυτικές πρωτοβουλίες, κυρίως στις νέες τεχνολογίες και στις πράσινες επενδύσεις - 1ο Growthfund Summit – Άκης Σκέρτσος: Απαραίτητη μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης

Τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου, εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στο χαιρετισμό του στο 1ο Growth fund Summit του Υπερταμείου, ο υπουργός ανέφερε ότι το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί με έσοδα από το Υπερταμείο και θα κινητροδοτεί επενδυτικές πρωτοβουλίες, κυρίως στις νέες τεχνολογίες και στις πράσινες επενδύσεις. Θα έχει σύγχρονο management και θα αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η εν λόγω εξέλιξη προέκυψε μετά από συμφωνία με τον ESM, έπειτα από την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

Όπως τόνισε ο υπουργός, θα υπάρχουν δύο βασικά κεφάλαια στο νέο Ταμείο:

1.Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα πάρει κεφάλαιο από το Δημόσιο. Θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο επενδυτή. Το 50% της χρηματοδότησης θα οδεύσει στη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο 50% στο νέο επενδυτικό ταμείο.

2.Έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 θα υπάρξει μια νέα νομοθετική παρέμβαση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ που είναι υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου, προς την ανάπτυξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας και της εμπορικής δυναμικής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από εδώ και πέρα το Υπερταμείο αλλάζει, αποκτώντας μια έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός,οι δύο αλλαγές επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έγιναν με τον ESM για την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο (η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί).

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις. Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50 % θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.

«Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει σύγχρονο μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αξιοποιούμε τη λειτουργία του Υπερταμείου και το στρέφουμε σε κατεύθυνση ολοένα και περισσότερο αναπτυξιακή για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την ψήφιση, ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, νέου θεσμικού πλαισίου που θα προωθεί περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. «Θέλουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική. Δεν θέλουμε τις δυσκαμψίες που υπάρχουν σήμερα σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο. Έχουμε θετικά και αρνητικά παραδείγματα, εμπνέομαι πιο πολύ από τις επιχειρήσεις που έχουν περιορίσει τα ελλείμματά τους και έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζόμενους», τόνισε ο υπουργός.

Ήδη όπως σημείωσε έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα, και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είναι σύνθημα ότι το Υπερταμείο αλλάζει. Γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που θα συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά. Είδαμε τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα. Προχωρούμε στην αντιμετώπισή τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε το Υπερταμείο να λειτουργήσει προς όφελος της ανάπτυξης, των θυγατρικών του επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές και της προοπτικής γενικότερα της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

Coco-Mat: Από τα luxury στρώματα και τα 5άστερα hotels, στα βιολογικά προϊόντα (pics)

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version