Για τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, προειδοποιεί με επιστολή του την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση .
Σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύει η Real News, ο κ. Χαν ζητά την άμεση δράση της κυβέρνησης, καταλογίζοντας χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Επίτροπος επισημαίνει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ, μόνο για τους 2 από τους 5 προβληματικούς τομείς που επισημαίνονται στους παραλήπτες της επιστολής, τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Γ. Τσακίρη.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.
Για τους λόγους που καθιστούν υπαρκτό αυτό τον κίνδυνο απώλειας κονδυλιών, ο ίδιος αναφέρει πως «η επιβράδυνση (στην αξιοποίηση των κονδυλίων) οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων.
Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν.
Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στην φάση υλοποίησής του. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες».
Ο κ. Χαν αναφέρεται σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”, τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics).
Ακόμη, θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις ο Επίτροπος καταγράφει και τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.
Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Γιοχάνες Χανς αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.
Στην επιστολή ο Γιοχάνες Χαν προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνει ότι «στην βάση της προηγούμενης εμπειρίας του 2012-2020 , μια πλήρης αναθεώρηση του συστήματος προγραμματισμού, διαχείρισης και εφαρμογής πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας, σε συμφωνία με το τελευταίο σκέλος του Παραρτήματος Δ, στη φετινή έκθεση για την Ελλάδα. Θα πρέπει από κοινού να προσπαθήσουμε ώστε να επιτύχουμε τον πιο αποτελεσματικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων για τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε.».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ακατανόητες τις καθυστερήσεις στην έναρξη και στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που στόχο έχουν την άμεση αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά.
Μάλιστα, ο Αυστριακός αξιωματούχος της Κομισιόν στέκεται σε τρία συγκεκριμένα προγράμματα, όπου καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις, με πρώτο το “Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ”, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, αν και η πρώτη φάση του προγράμματος είχε ξεκινήσει ήδη από το 2011.
Το δεύτερο στο οποίο αναφέρεται ο επίτροπος είναι το πρόγραμμα “Επιχειρηματικότητα ΙΙ”, που προβλέπει την εκταμίευση περίπου 950 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο άρχισε να υλοποιείται τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και στο Ταμείο Υποδομών, που αφορά τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων ύψους 450 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018.
Ακόμη, τη μεγαλύτερη ανησυχία του Γιοχάνες Χαν προκαλεί η αδυναμία της Ελλάδας να διαχειριστεί τα απορρίμματα της και η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για να λυθεί το πρόβλημα, με τον Επίτροπο να επισημαίνει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να πετάξει… στα σκουπίδια κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων απαιτεί επείγουσα δράση. Κάποιες περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος, έχουν λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων με την πολύ άμεση εφαρμογή επιτυχημένων προγραμμάτων ΣΔΙΤ.
Σε άλλες περιφέρειες ωστόσο, στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», τονίζει στην επιστολή του και σημειώνει πως «κατά προσέγγιση 1 δισ. ευρώ είναι ακόμα διαθέσιμο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προταθεί ούτε ένα ουσιαστικό έργο στις περιφέρειες που έχουν περισσότερο ανάγκη.
Αυτό προκαλεί τον κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν κονδύλια, αλλά και να συνεχιστεί ο παράνομος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων».