«Δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να προχωρούν οι καταναλωτές σε αθρόες εξαγορές συμβολαίων, προκειμένου να βιοποριστούν». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, αμέσως μετά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο του 2020, εντοπίζοντας, ωστόσο, μία αυξητική τάση ρευστοποίησης στην περίπτωση των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Πιο αναλυτικά, οι αποζημιώσεις, που υποχρεώθηκε να καταβάλει η εταιρία το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, «άγγιξαν» τα 21 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. «Αυτές επηρεάστηκαν από τις αυξημένες εξαγορές συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προγραμμάτων, ως απόρροια της ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στους ασφαλισμένους λόγω της πανδημίας Covid-19», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων Υγείας προέρχεται από την αύξηση των νοσηλίων για σοβαρές παθήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».
Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η ρευστοποίηση στα ομαδικά συνταξιοδοτικά πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα, τόσο από τους ασφαλισμένους, όσο και από τις ίδιες τις εταιρίες, οι οποίες έχουν αγοράσει το συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι μέσω αυτών τυγχάνουν σημαντικών φοροελαφρύνσεων. Πιο αναλυτικά, οι εργοδοτικές εισφορές έχουν πλήρη φορολογική αναγνώριση (παραγωγική δαπάνη) κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος του νομικού προσώπου, ενώ όσον αφορά στις εθελοντικές εισφορές των εργαζομένων, αυτές εξαιρούνται από τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, όπως οι κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (κατ’ ουσίαν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος). Την ίδια στιγμή, στην καταβολή του ασφαλίσματος η φορολόγηση είναι αυτοτελής (οι φόροι, δηλαδή, παρακρατούνται πριν την καταβολή).
Η Ευρωπαϊκή Πίστη, πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Χαλκιόπουλος, έχει φροντίσει, ώστε τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά της να είναι ισορροπημένα. «Σε καμία περίπτωση οι ασφαλισμένοι μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους, όσον αφορά είτε στην ασφαλισιμότητά τους, στο κομμάτι, δηλαδή, των ασθενειών είτε στα εγγυημένα επιτόκια, που έχουν εξασφαλίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως όταν αγοράζεται ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες αναμονές κάλυψης. Για παράδειγμα, οι γυναικολογικές επεμβάσεις (λαπαροσκοπικές, ερευνητικές κ.ά.) έχουν στις περισσότερες εταιρίες 12 μήνες αναμονή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν χρειαστεί οι ασφαλισμένοι να πραγματοποιήσουν μία τέτοια επέμβαση τους πρώτους έξι, επτά ή οκτώ μήνες από την ασφάλιση, δεν θα έχουν κάλυψη. Αυτή, ουσιαστικά, αρχίζει να «τρέχει» μετά την πάροδο του 12μήνου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιλέξουν να «κόψουν» το συμβόλαιο, το… κοντέρ μηδενίζεται και, έτσι, οι χρονικές αναμονές υπολογίζονται από την αρχή. Αυτό δε, ισχύει, τόσο στα ισόβια, όσο και στα ετήσια προγράμματα, με τις επίμαχες αναμονές να εξαιρούνται της ανανέωσης κάθε χρόνο.
Κερδοφόρα η πορεία του Ομίλου στο εξάμηνο
Αύξηση 5,5% σημείωσαν τα συνολικά έσοδα του Ομίλου, «αγγίζοντας» το α’ εξάμηνο του 2020 τα 113,1 εκατ. ευρώ έναντι 107,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, θετικά επηρεασμένα από την αύξηση, ύψους 5,2% των Δεδουλευμένων Ασφαλίστρων, τα οποία ανήλθαν σε 106,5 εκατ. ευρώ από 101,2 εκατ. ευρώ πέρυσι και σε σύγκριση με την υποχώρηση κατά 4,5% της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Το μερίδιο, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Πίστη, διαμορφώθηκε σε 5,5% έναντι 5,1% το α’ εξάμηνο του 2019 και συγκεκριμένα: 3,8% στον Κλάδο Ζωής και 6,9% στους Κλάδους Ζημιών. Τέλος, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.