search icon

Οικονομία

Capital Economics: H ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 4%

Πρόκειται για επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά που προεξοφλούνται τώρα στις αγορές, αναφέρει το βρετανικό think tank - Reuters: Προς νέα αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Μάιο η ΕΚΤ - Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα – κλειδιά

Οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα είχαν μικρή επίδραση στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, προβλέπει το βρετανικό think tank Capital Economics.

«Αν και υπήρξαν σημαντικές εκροές τραπεζικών καταθέσεων τους πέντε μήνες που έληξαν τον Φεβρουάριο, αυτό οφειλόταν στα υψηλότερα επιτόκια και όχι στην απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Οι εκροές καταθέσεων αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από εισροές σε ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες», συνεχίζει η CE.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξαν πτωχεύσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με την κατάσταση στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Επιπλέον, οι τιμές των μετοχών των τραπεζών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν στις αρχές του έτους.

Μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία έδειξε ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ίσως επειδή η τεράστια πτώση των τιμών του φυσικού αερίου βελτίωσε τις προοπτικές των γερμανικών επιχειρήσεων. Το Ινστιτούτο Ifo σημείωσε επίσης ότι οι απαντήσεις της έρευνας δεν άλλαξαν, ούτε όταν άρχισε η τραπεζική αναταραχή.

«Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο στο ανώτατο όριο του 4%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προεξοφλείται τώρα στις αγορές.

Τα βασικά σημεία για τη θέση της Capital Economics είναι:

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να αντέχει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, με τα στοιχεία των ερευνών να δείχνουν ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο. Ο σύνθετος δείκτης PMI της Eυρωζώνης ήταν πάνω από το όριο του 50 «αμετάβλητο» σε κάθε μήνα του πρώτου τριμήνου και, σύμφωνα με το παρελθόν, συνάδει με αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% τριμηνιαίως. Η εμφανής αύξηση της δραστηριότητας επικεντρώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον δείκτη PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών να είναι πολύ ισχυρότερος από τον δείκτη PMI παραγωγής στον τομέα της μεταποίησης το α’ τρίμηνο», επισημαίνει ο οίκος.

Τα υπόλοιπα στοιχεία, μέχρι στιγμής, υποδηλώνουν επίσης ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το α΄ τρίμηνο, με την παραγωγή των κατασκευών να αυξάνεται απότομα τον Ιανουάριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο και πιθανότατα αυξήθηκε τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Ο σταθμισμένος μέσος όρος αυτών των στοιχείων δραστηριότητας υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά λίγο λιγότερο από 1% το α’ τρίμηνο, καταλήγει το think tank.

Διαβάστε ακόμη:

Δανειολήπτες: Οδηγός επιβίωσης από το «τσουνάμι» των επιτοκίων

Βακάκης: Το …«επιθετικό ελικόπτερο» της Jumbo, το 1 δισ. και το πάρτι που θα τελειώσει απότομα

Πλειστηριασμοί: Ποια εταιρεία χάνει 4 οικόπεδα – «φιλέτα» στον Διόνυσο (pics)

Exit mobile version