«Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη θα περιέλθει σύντομα σε ύφεση, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα έχουν το τίμημά τους, εξηγεί ο Jack Allen-Reynolds της Capital Economics.
«Αν και η οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει το επόμενο έτος, η ανάκαμψη θα αναχαιτιστεί από την έλλειψη πολιτικής στήριξης. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας είναι καθοδικοί, κυρίως από το να κλείσει εντελώς η Ρωσία τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ή από το να αποτύχει η ΕΚΤ να αποτρέψει μια κρίση δημόσιου χρέους», συνεχίζει ο Allen-Reynolds.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι πιθανό να μειωθεί εντελώς. Η έξαρση του πληθωρισμού σημαίνει ότι το συνολικό πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί. Επιπλέον, η αύξηση των επενδύσεων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί. Το υψηλό κόστος ενέργειας και τα αυξανόμενα επιτόκια θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις λιγότερο πρόθυμες και ικανές να επενδύσουν.
Πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αρχίσει να μειώνεται αργότερα φέτος και ότι η οικονομία δεν θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 περίπου. Μέχρι τότε, υποθέτουμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν και ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα ανακάμψουν.
Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο και θα αποδεχθεί μια ασθενέστερη οικονομία ως αναγκαίο κόστος για τη μείωση του πληθωρισμού. Ενώ οι κυβερνήσεις θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αμβλύνουν το πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, θα σταματήσουν να χαλαρώνουν τη δημοσιονομική πολιτική συνολικά.
«Συνδυάζοντας όλα αυτά, προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα σταματήσει το τρίτο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα προτού αρχίσει να ανακάμπτει. Η πρόβλεψή μας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,5% το 2023 και κατά 1,8% το 2024 είναι πολύ ασθενέστερη από τις τελευταίες προβλέψεις συναίνεσης και τις προβλέψεις των επίσημων φορέων», επισημαίνει η Capital Economics.
H ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε και να μην είναι σε θέση να συμφωνήσει πότε θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό προστασίας της μετάδοσης και σε αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα κρίση δημόσιου χρέους.
Κατά την άποψη του think tank, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για να αναμένουμε ότι η Eυρωζώνη θα πέσει σε ύφεση πριν από το τέλος του έτους: το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτές οι δυνάμεις θα επιβαρύνουν όλες τις συνιστώσες της συνολικής ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα ρίχνοντας την Ευρώπη σε ύφεση.
Διαβάστε ακόμη:
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Τι πυροδοτεί την αύξηση
Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Οι ζημιές και το σχέδιο της Coca Cola HBC στη Ρωσία
O Ντόναλντ Τράμπ μεγαλώνει ξανά την περιουσία του – Τα μυστικά της έπαυλης στη Φλόριντα