search icon

Οικονομία

Capital Economics: Ανησυχία για τον τουρισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η μετάλλαξη Δέλτα του ιού Covid-19 καθιστά τους πολίτες και τις κυβερνήσεις επιφυλακτικούς – Τι λέει για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ που τίθεται σε ισχύ επίσημα από σήμερα

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα σήμερα, θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος, εκτιμά η Capital Economics η οποία διαβλέπει ότι τα αρνητικά μηνύματα για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό τουρισμό, αυξάνονται.

Η μετάλλαξη Δέλτα του ιού Covid-19 καθιστά τους πολίτες και τις κυβερνήσεις επιφυλακτικούς σχετικά με τις υγειονομικές επιπτώσεις σε ενδεχόμενες διακοπές και για αυτό αναμένει ότι ο τουριστικός κλάδος θα παραμείνει πολύ «συγκρατημένος» και αυτό το καλοκαίρι.

Ο τουρισμός στην ΕΕ το 2021 θα παραμείνει σε επίπεδα που απέχουν σημαντικά από τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη και οι προοπτικές εκ νέου μετατίθενται για το επόμενο έτος. Ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου και τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιπροσωπεύουν μία σημαντική αγορά, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητα.

Από σήμερα 1η Ιουλίου, το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ επίσημα, το οποίο θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, είτε είχε αρνητικό τεστ τις τελευταίες ημέρες (είτε PCR είτε rapid test), ή έχει ανακάμψει από την Covid τις τελευταίες 180 ημέρες και η ψηφιακή όσο και μια έντυπη έκδοση θα είναι διαθέσιμα.

H Capital Economics αμφιβάλλει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα οδηγήσει σε αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας για τρεις βασικούς λόγους. Η ιδέα είναι κάτι τέτοιο θα ευνοήσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της EE, σημειώνει η Capital Economics, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να δεχθεί μια ώθηση κατά τη θερινή περίοδο, αλλά οι αναχωρήσεις πτήσεων είναι προς το παρόν αρκετά χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019.

* Ο πρώτος είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπονται ήδη τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, υπό τον όρο ότι απαιτούνται τεστ και καραντίνες.

Για παράδειγμα, η Γαλλία επιτρέπει το ταξίδι σε όλες τις «πράσινες» χώρες, οι οποίες είναι επί του παρόντος όλα τα κράτη της ΕΕ, είτε με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα. Το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν θα εξαλείψει τους περιορισμούς για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

* Δεύτερον, οι περισσότερες χώρες η αποφυγή της καραντίνας ισχύει μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ωστόσο μόλις το 32% των ατόμων άνω των 18 στην ΕΕ έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και τα μη εμβολιασμένα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστούν ακόμη τεστ.

* Τρίτον, οι ταξιδιωτικές απαιτήσεις εξακολουθούν να καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και δεν είναι τυποποιημένες σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν επίσης το δικαίωμα να επιβάλλουν περιορισμούς στις αφίξεις από άλλες χώρες της ΕΕ, εάν κρίνουν ότι το δικαιολογεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως π.χ. η Γερμανία η οποία επανέφερε την απαίτηση καραντίνας για αφίξεις από την Πορτογαλία λόγω της αύξησης της μετάλλαξης Δέλτα.

Διαβάστε ακόμη

River West Open: Η επέκταση των 30 εκατ. στο mall του Κηφισού έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό

Ο «Μυτιλ» πουλάει, ο Παπαλέκας αγοράζει και ο Παντελής σκέφτεται πώς θα πάρει (μια κατοστάρα ακόμα) από το Δημόσιο 

ΦΠΑ 24% στις αγορές μέσω internet από το εξωτερικό

Exit mobile version