Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης —από την Ελλάδα μέχρι την Πορτογαλία— έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, που αντιμετώπιζαν πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Ο τουρισμός ανθεί, επενδυτές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί και πολλοί ξένοι μετακομίζουν στην περιοχή για να επωφεληθούν από νέες θέσεις εργασίας και φθηνότερο κόστος διαβίωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider.
Αλλά μια παρενέργεια αυτής της ανάπτυξης είναι η εκτίναξη του κόστους στέγασης. Οι τιμές και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί σε πόλεις όπως η Λισαβόνα και η Αθήνα, ενώ οι παραλιακές πόλεις από την Ισπανία έως τα ελληνικά νησιά κυριαρχούνται από ακριβές βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, μεταδίδει το Business Insider.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα «χρυσή βίζα», μέσω του οποίου δίνονται βίζες παραμονής σε ξένους επενδυτές.
Οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 19% μεταξύ 2021 και 2022. Ολόκληρη η αγορά — από τα φθηνότερα ενοίκια έως τα πολυτελή σπίτια — έχει επηρεαστεί.
Ωστόσο δεν φταίει εξολοκλήρου η «χρυσή βίζα». Η Πορτογαλία, όπως και η υπόλοιπη ηλιόλουστη Νότια Ευρώπη, έχει δει μια τεράστια αύξηση στους τουρίστες. Το περασμένο έτος ήταν «η καλύτερη χρονιά στην ιστορία, όσον αφορά τον τουρισμό στην Πορτογαλία», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Εξωτερικών για τον Τουρισμό, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες της χώρας, Νούνο Φαζέντα.
Παράλληλα, η πανδημία ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα κύμα απομακρυσμένων εργαζομένων και συνταξιούχων που αναζητούσαν υψηλή ποιότητα ζωής σε σχετικά προσιτές ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέες ψηφιακές νομαδικές βίζες για ξένους, που εργάζονται μέσω τηλεργασίας, έχουν επίσης επηρεάσει τη ζήτηση για στέγαση.
Τι συμβαίνει στη Βόρεια Ευρώπη
Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης τα πάνε πολύ καλύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμεις της βόρειας Ευρώπης. Αλλά ο βορράς παλεύει με τη δική του κρίση στέγασης, υπογραμμίζει το Business Insider.
Η Ολλανδία έχει μια από τις πιο σοβαρές στεγαστικές κρίσεις στην ήπειρο. Οι τιμές των κατοικιών έχουν διπλασιαστεί, κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία και τώρα ένα νεόδμητο σπίτι κοστίζει 16 φορές τον μέσο ολλανδικό μισθό (σ.σ. ετήσιο). Τα όρια στις οικοδομικές άδειες, η έλλειψη οικοδομικών υλικών και εργατών οικοδομής, καθώς και τα περιορισμένα οικόπεδα έχουν συμβάλει στην έλλειψη στέγης στη χώρα.
Η Γερμανία γνώρισε σημαντική διόρθωση των τιμών των κατοικιών καθώς αντιμετώπισε σχετικά υψηλά επιτόκια, ενεργειακή κρίση και νέους κανονισμούς που απαιτούσαν από τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αλλάξουν από συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντλίες θερμότητας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε στη μείωση της ζήτησης για σπίτια και κατασκευές.
Οι τιμές των γερμανικών κατοικιών αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν καθώς η πολιτική θέρμανσης κατοικιών γίνεται καλύτερα κατανοητή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτεί ότι σύντομα θα μειώσει τα επιτόκια και οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές. Η γερμανική αγορά για τις τιμές των κατοικιών πλησιάζει στο πάτο, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει για τις οικοδομικές άδειες και την κατασκευή κατοικιών.
Παρομοίως, η Γαλλία είδε το κόστος στέγασης να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά, όπως και στη Γερμανία, οι τιμές της μειώνονται εν μέσω υψηλών επιτοκίων. Σύμφωνα με το Business Insider, αναμένεται επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια θα αυξηθούν αργότερα φέτος στη Γαλλία, εφόσον τα επιτόκια πέφτουν.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες δεν είναι προσιτές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι φέτος το καλοκαίρι απλώς εντείνουν τη ζήτηση κατοικιών στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, γεγονός που έχει μειώσει τον αριθμό των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Αττικής – Παγκρήτιας
Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση
Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ