H UBS παραμένει αισιόδοξη και υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας μας. Ο οίκος αναφέρει ότι προβλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και 2,3% την περίοδο 2025-2026, η οποία θα οφείλεται στην απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αξιολόγησης της Σταθερότητας, σε συνδυασμό με ισχυρή μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανακάμψει στο 2,8% το 2025 από το αναμενόμενο 2,5% το 2024. Στη συνέχεια προβλέπει μικρή συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της δραστηριότητας στο 2,3% το 2026. Για τα επόμενα δύο χρόνια, πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να οδηγηθεί ακόμη περισσότερο από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων του Ελληνικού Μηχανισμού Στήριξης (GLF) με μια αναμενόμενη αποπληρωμή 7,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους (που αρχικά ήταν απαιτητή την περίοδο 2026-2028), μετά από προηγούμενες αποπληρωμές άλλων 7,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον άλλα 5,3 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν πρόωρα, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών δόσεων των δανείων του GLF για την περίοδο 2033-2042.

«Βάσει των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης, η εκταμίευση των επιχορηγήσεων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να εκτοξευθεί στο 4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026, διπλασιάζοντας εύκολα έναντι του προγραμματισμένου για το 2024 επιπέδου του 2,3% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει στις πάγιες επενδύσεις να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 8,5% τα επόμενα δύο χρόνια, από 5% περίπου το 2023-2024. Επίσης, αναμένουμε ότι η πιστωτική ανάπτυξη θα σημειώσει σαφέστερη πρόοδο τα επόμενα δύο χρόνια και θα αυξηθεί κατά περίπου 7,5%. Εκτός από τις επενδύσεις, θεωρούμε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από την πρόσθετη αύξηση των θέσεων εργασίας (περίπου 1% κατά μέσο όρο αύξηση των θέσεων εργασίας) και το υψηλότερο πραγματικό εισόδημα που θα ενισχυθεί από: α) τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 1%, εκ των οποίων 0,5% επηρεάζουν άμεσα τους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, β) την αύξηση των συντάξεων αξίας 0,2% του ΑΕΠ και γ) την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 5% από τον Απρίλιο του 2025», συνεχίζει η UBS.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ για το 2025 και τον στόχο του 2,4% του ΑΕΠ για το 2026 και πρόσφατα αναθεώρησε επίσης υψηλότερα τις περισσότερες από τις φορολογικές προβλέψεις της, γεγονός που αντανακλά επίσης τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής. Ένα αυστηρό όριο δαπανών που τίθεται από τα ανώτατα όρια για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται από το κράτος: 3,6-3,7% για τα επόμενα δύο χρόνια (δηλαδή κάτω από το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ). Προβλέπουμε ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω με ταχείς ρυθμούς. Εκτιμούμε ότι ο λόγος θα διαμορφωθεί στο 152% του ΑΕΠ και, μέχρι το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026, στο 146% του ΑΕΠ και στο 140% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι κάπως πιο συντηρητικές στο 143% για το τέλος του 2026.

«Κατά την άποψή μας, η άνοδος από τον τουρισμό είναι πιθανό να είναι μικρότερη, δεδομένης της αύξησης των φόρων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των τελών κρουαζιερόπλοιων για τους επισκέπτες σε ορισμένα νησιά, και ορισμένων περιοχών της χώρας που εφαρμόζουν απαγορεύσεις για νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τέλος, δεν πρόκειται να υπάρξει αναπτυξιακή ανάσχεση που να σχετίζεται με τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ήδη φτάσει στη σταθερή του κατάσταση. Η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ το 2025 είναι 80 μονάδες βάσης υψηλότερη από τη συναίνεση, ενώ για το 2026 είναι 30 μονάδες βάσης υψηλότερη», καταλήγει η ελβετική τράπεζα UBS.

Διαβάστε ακόμη

ΑΚΤΩΡ: Σαρωτικός μετασχηματισμός σε κατασκευές, ακίνητα και ενέργεια

Ελληνικός Θόλος: Πότε απαντά το Ισραήλ, τι ζήτησε η Ελλάδα – Οι συνεργασίες που έρχονται (pics + vid)

Wyndham: Τα 2+2 νέα projects στην Ελλάδα και το «άνοιγμα» στις επώνυμες κατοικίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα